De C&A is vertrokken. Wat in het pand gaat komen is niet bekend.
De C&A is vertrokken. Wat in het pand gaat komen is niet bekend. Foto: Nick de Vries.

BOK voorzitter De Groot: 'De Kamper binnenstad heeft een voorbeeldfunctie in Overijssel'

(door Nick de Vries)

KAMPEN -  De C&A weg, Happy Garden weg, Kampenaren maken zich zorgen over de leegstand in de binnenstad. Dat blijkt uit het onderzoek dat TopOnderzoek deed in samenwerking met BrugMedia, waarover in deze krant meer te lezen is. De uitkomst verbaasd Binnenstadsmanager Leo Hoksbergen die zegt de beeldvorming niet strookt met de werkelijkheid. “Het aantal beschikbare panden in de binnenstad is sinds eind 2019 afgenomen van ruim 30 naar ongeveer 20.”

Michiel de Groot voorzitter van de Binnenstads Ondernemers Kampen (BOK) las het onderzoek ook en concludeerde hetzelfde. "De leegstand is zover ik kan nagaan minder dan de afgelopen jaren. Er zijn zelfs geen geschikte panden meer te vinden voor bedrijven die zich hier willen vestigen.”
Volgens Hoksbergen is er de laatste jaren in de binnenstad sprake van een uitermate positieve dynamiek. De partijen werken hecht samen en dat is voor een deel ook te danken aan de BOK die volgens hem allerlei creatieve acties bedenkt om de binnenstad positief in de picture te zetten.
Dit leidde er volgens hem toe dat Kampen, ondanks een moeilijke coronaperiode, juist een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. "Sinds het begin van de coronaperiode zijn er allerlei nieuwe zaken bijgekomen en is de diversiteit van het aanbod versterkt, variërend van een leuke snoepwinkel, tot leuke babykleding en een barbiershop.”
Hij spreekt van een unieke ontwikkeling waarin onze stad zich in Overijssel positief onderscheid van andere steden. "Daardoor zijn er ook steeds meer ondernemers die vertrouwen hebben en kansen zien in onze mooie binnenstad of die uitbreiden of een nieuwe zaak durven te openen.” Als voorbeeld noemt hij bijvoorbeeld Chocolaterie de Swaen die onlangs onderscheiden is als Hartelijkste Ondernemer van Kampen en die fors gaat uitbreiden.
De Groot van de door Hoksbergen geprezen BOK trekt een soortgelijke conclusie. "Nergens is het overleg tussen alle stakeholders zo bijzonder goed en transparant.” "Kampen zet zich 100 procent in op de transitie naar het toekomstbestendig maken van een historische binnenstad en heeft een voorbeeldfunctie in Overijssel.”
De Groot ziet ook verbeterpunten. Zo noemen vinden volgens hem veel respondenten ‘Parkeren en bereikbaarheid een aandachtspunt.' "Dat komt overeen met de speerpunten van alle partijen. Deze worden al veelvuldig meegenomen in wekelijkse werkoverleggen en vorderen gestaag.”
Ook Hoksbergen denkt dat er ondanks de positieve flow nog het nodige verbeterd kan worden: "Veel aandachtspunten die worden benoemd zijn zaken waarmee we vanuit het binnenstadmanagement samen met gemeente, ondernemers en pandeigenaren hard bezig zijn: een gastvrijer fietsbeleid, de versterking van het aanbod en een aantrekkelijke binnenstad waar van alles te beleven is. De nieuwe ontwikkelstrategie voor de binnenstad die binnenkort in de gemeenteraad aan de orde komt, vormt hiervoor het inspiratiedocument voor de komende jaren.”

Lees ook de artikelen op de voorpagina over het onderzoek van TipKampen.nl.