Afbeelding
Aangeleverd.

Kleurrijke taferelen tijdens duo-expositie
van Dorgelo en Van Dieren in Toonzaal Huize Maria

(door Tineke van de Velde)

In de expositie estafette ‘Hoogtij 2.0’ in Toonzaal Huize Maria, waarbij wisselende duo’s kunstenaars uit de regio een weekeinde exposeren en op elkaar reageren, is het dit komende weekeinde de beurt aan Marius Dorgelo en Gerda van Dieren.

Marius werkt met gouache op papier, Gerda met verf op verschillende ondergronden. Het eerste wat opvalt bij het bekijken van hun werk is hoe kleurrijk het werk van beiden is; een mooie overeenkomst. Een andere gemeenschappelijke deler is dat beiden al lang lid zijn van De Varfdeuze. Marius sinds 1977 en Gerda sinds 1992; het duo heeft elkaar daar leren kennen en werkt al 29 jaar samen. En nu na al die jaren gaan zij gezamenlijk exposeren; ‘omdat we twee verschillende genres hebben; ik heb meer de mensen, en bij Marius komen die minder voor. Het is een tegenstelling die samengebracht heel mooi werkt. En beiden vol van kleur,' vertelt Gerda.
Beide kunstenaars zijn autodidact en tekenen al van jongs af aan, ‘ik heb me wel stiekem opgegeven voor de academie,' vertelt Gerda, ‘maar in die tijd mocht je daar eigenlijk niet naartoe.' Marius volgde wel de opleiding LO tekenen. ‘Het belangrijkste is lekker bezig zijn' zegt Gerda, ‘gewoon vrolijk.'
‘Mijn werk is kleurig figuratief' vertelt Gerda, ‘het komt vanzelf. Ik ga zitten en begin; ik hoef er niet zoveel moeite voor te doen en er komt altijd wat uit.' Ook Marius geeft aan dat hij van tevoren niet bepaald hoe een werk gaat worden. ‘Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij Gerda, zonder vooropgezet plan. Mijn werk wordt als romantisch realistisch omschreven. Mijn eigen vervormde werkelijkheid. Ik werk kleurrijk, als iets stoort, dan laat ik het weg. Bijvoorbeeld in stadsgezichten; als een schoorsteen niet mooi is, dan laat ik het weg. Het zijn de contouren die het herkenbaar maken.'
Een stadsgezicht, een huisje met een fiets; ‘ik schilder geen specifieke onderwerpen' zegt Marius, ‘wel schilder ik stadsgezichten, ik werk van donker naar licht, met gouache. Dat werkt zo lekker, het lost op als je erin aan het wroeten bent.' Gerda schildert kleurrijke mensen, ‘wel met andere verhoudingen. Ik schilder op doek, of op hout; wat ik bijvoorbeeld uit de IJssel haal of op een strandje heb gevonden.' In het verleden werd Gerda geïnspireerd door Picasso, maar momenteel geven beiden aan hun eigen weg te gaan. Belangrijk is te doen wat je leuk vindt en fijn bezig te zijn. Tijdens de expositie, 20 en 21 november, zullen beide kunstenaars ook aanwezig zijn. Marius en Gerda zullen ook actief aan het werk zijn. Op de vraag of ze ook een gezamenlijk kunstwerk gaan maken kunnen ze nog niet echt een antwoord geven. ‘Ik ga wel zitten tekenen' zegt Gerda, ‘en als Marius er dan wat huisjes achter tekent... We gaan het zien.' De tentoonstelling aan de IJsselkade 25 te Kampen is te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 november van 11.00 uur tot 17.00 uur.
De toegang is gratis.