De Rouwe: 'geleidelijke aanpassing Zwarte Piet past bij Kampen'

KAMPEN - Organisator Jacco Swillens praatte er al jaren over met burgemeester Bort Koelewijn, maar afgelopen weekend werd het uiterlijk Zwarte Piet voort het eerst drastisch aangepast. Op verzoek van verschillende betrokkenen heeft Swillens, na eerst met glitters en gekke pruiken gewerkt te hebben, nu ook de gezichten een andere kleur gegeven.

Burgemeester Sander de Rouwe laat weten blij te zijn met dat besluit. Het is de wens van de gemeente dat de intocht meer aansluit bij het landelijke Sinterklaasjournaal. De Rouwe “Dat is immers ook voor de kinderen het meest herkenbare beeld. Daarin is afgesproken de weg van de geleidelijkheid te bewandelen, maar wel op de ingeslagen weg door te gaan.”
Dat er voorlopig een mix van zwarte en gekleurde Pieten blijft, is volgens De Rouwe geen probleem. Hij vindt het juist 'mooi en terecht dat het comité de weg van de geleidelijkheid kiest. Dat past ook bij Kampen'.
De aanwezigheid van Zwarte Pieten op de foto's van de intocht stuit niet alleen bevolkingsgroepen tegen de borst, het is ook met betrekking tot de publiciteit lastig. Kanalen die onze stad online promoten die foto's van de intocht tonen, worden per direct geblokt door Facebook. Ook Sint in Kampen zelf, kon dus niet rechtstreeks foto's van het evenement tonen.