Industrieweg 11 aangewezen voor de noodopvang van asielzoekers

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – In Kampen-Noord heeft de gemeente na intensief zoeken een geschikte locatie gevonden voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol en daaraan wil het Kamper college van B en W graag tegemoet komen. De eerste indruk van het COA is positief over het bedrijfspand aan de Industrieweg 11 voor noodopvang.

Met spoed heeft de landelijke overheid aan de gemeenten in Nederland gevraagd om locaties te zoeken voor tijdelijke noodopvang van asielzoekers. Vorige maand kreeg Kampen een oproep voor crisisopvang, vertelt wethouder Jan Peter van der Sluis, en zijn er verloven voor ambtenaren ingetrokken die dat weekeinde naarstig op zoek zijn gegaan.

In Kampen blijken weinig locaties te vinden die aan de voorwaarden van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voldoen. Via via werd uiteindelijk het middelste gedeelte van het grote bedrijfspand aan de Industrieweg gevonden. De gemeente stelt op haar beurt voorwaarden aan haar medewerking, zoals het tijdelijke karakter van zes tot (maximaal) twaalf maanden. Verder ziet het gemeentebestuur bij voorkeur geen (overlastgevende) asielzoekers uit zogeheten 'veilige landen'.

De nood wordt mede gekenmerkt door het feit dat het COA zich nu ook openstelt voor kleinschalige locaties. In Kampen zouden er honderd tot honderdvijftig opvangplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Alleen voor verblijf want voor dagbesteding en faciliteiten blijft het AZC in Dronten de aangewezen plek. Vrijdag 26 november is er een informatiebijeenkomst van 15.00 tot 20.00 uur in de hal van het stadhuis. Als alle partijen akkoord gaan en de locatie geschikt is gemaakt, zouden de eerste asielzoekers in januari kunnen komen. Nà de jaarwisseling want het lijkt burgemeester De Rouwe onwenselijk om ze met carbidgebulder te verwelkomen.