Afbeelding
Demonstratieve ''wandelaars' tegen de coronamaatregelen in de Oudestraat (foto: Rixhard Tennekes)

Honderden Kampenaren protesteren tegen opgelegde coronamaatregelen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – „Het draait allang niet meer om een gezondheidscrisis maar om een capaciteitscrisis. Die wordt bovendien afgewikkeld op mensen, ondernemers en maatschappij”, aldus één van de deelnemers afgelopen zaterdagavond op de Plantage. Daar kwamen honderden Kampenaren bijeen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De grootste zorgen maken de ’wandelaars' zich over vrijheid en discriminatie.

Ruim een half jaar geleden begon het als ’Mars voor de vrijheid'. Een tien- tot twintigtal Kampenaren lieten elke zaterdagavond hun protest horen in de binnenstad en af en toe reed er één politiewagen langs. Vorige week was het deelnemersaantal uitgegroeid tot honderden Kampenaren. Afgelopen zaterdag was er bovendien veel politie op de been. Het bleef bij een vreedzaam protest maar de zorgen om de toenemende, discriminerende, coronarestricties zijn er niet minder om. Er werden leuzen gescandeerd als ”liefde, vrijheid en geen (medische) dictatuur".

Verscheurde relaties en failliete ondernemingen: de maatregelen, officieel bedoeld om de coronapandemie in te dammen, trekken volgens de deelnemers diepe sporen. Een bont gezelschap, wel en niet gevaccineerd, liep samen rondom en in de Kamper binnenstad. Deelnemers noemden verschillende redenen: de QR-code wordt als schijnveilig afgewezen en een 2G- of 3G-samenleving discriminerend. Volgens een deelneemster bleef het dankzij het christelijke karakter van Kampen bij een beschaafd protest.