Joods Chanoeka feest op het Berghuisplein

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Op maandag 29 november is de viering van Chanoeka in Kampen. Het Joodse feest wordt gevierd omdat de Joden 164 jaar voor Christus hun tempel in Jeruzalem terug veroverden op de Grieken. Afgelopen jaren werd Chanoeka in Kampen gevierd bij de voormalige synagoge aan de IJsselkade, vorig jaar zelfs in het pand.

In verband met Corona is gekozen voor de ruimte die het Berghuisplein bij het Stadhuis te bieden heeft voor veel bezoekers. Daar ontsteekt Opper Rabbijn Jacobs de Chanoeka, een kandelaar met acht lichtjes. In Israel, waar Chanoeka acht dagen duurt,  is de gewoonte dat iedere dag een lichtje wordt opgestoken. Het feest is altijd eind november (kislew in het Hebreeuws) na zonsondergang van de 24-ste van ‘Kislew’.  Het wordt ook wel ‘lichtjesfeest’ genoemd.
Namens de gemeente spreekt wethouder Van der Sluis. De viering wordt beëindigd met uitreiking van een traktatie.

Actie Poetsdoek in Café de Gelijkheid

KAMPEN - Café de Gelijkheid is een tijdelijk praatcafé op het plein voor de Bibliotheek. Het is drie maanden lang de plek om in gesprek te gaan over ongelijkheid in Kampen. Ongelijkheid in bijvoorbeeld onderwijs, op de woningmarkt, in het werk.

De komende tijd hangt Café de Gelijkheid vol met blauwe poetsdoekjes. Iedereen wordt opgeroepen om een poetsdoek op te pakken en iets kleins te doen aan ongelijkheid. De organisatie vertelt: "Koop bijvoorbeeld een uitgestelde koffie door twee koffie te bestellen, één voor jezelf en eentje voor iemand die er wel een kan gebruiken maar dat niet kan betalen. Of deel van jouw teveel met een minibieb of een groentekraampje voor je deur. In het café vind je verschillende manieren hoe jij in actie kan komen."
Op 24 november vertellen Gooitske en Anne Marth alles over de poetsdoekenactie en het onderzoek dat met Café de Gelijkheid is uitgevoerd. De activiteit vindt buiten plaats tussen 16.00 en 18.00 uur.