De mast wordt op de kamper Kogge gehesen.
De mast wordt op de kamper Kogge gehesen. Tennekes

De mast staat weer op de Kamper Kogge na onderhoudsbeurt

KAMPEN - Wekenlang lag de mast van de Kogge, 1700 kg zwaar en 22 meter lang, op het terrein van de Koggewerf langs het middeleeuwse huisje voor een onderhoudsbeurt en een veiligheidskeuring. Vorige week is de mast dan eindelijk weer op de replica van het schip bevestigd. 

De scheepsbouwmeester van de Kamper Kogge Kees Sars gaf de vrijwilligers advies over de behandeling van de mast. Zelf is hij ook twee dagen aan het werk geweest. De mast moest kaal geschuurd worden en daarna drie keer ingesmeerd met lijnolie, bruine teer en terpentijn. ook werden de masttopboordlichten vervangen en de deklamppen aan de masttop vervangen door halogene ledlampen. 

Ook de petroleumslang aan de masttop is vernieuwd. Uit een cilinderbuis druppelt daarvandaan de petroleum van boven door de houtcellen naar beneden van de Douglas-spar afkomstig uit de Ardennen. De man die de veiligheidskeuring uitvoerde was uiterst teveden en keurde de koggemast weer voor twee jaar goed. 

Kees Sars complimenteerde de koggevrijwilligers met hun inzet en het uitstekende onderhoud van het schip. Om 15.45 uur was de kraanwagen van Schot Verticaal Transport ter plekke. Met tien behulpzame vrijwilligers van de onderhoudsploeg is de mast de lucht in gegaan. Even was er oponthoud, omdat de vele touwen van de verstaging wat in de knoop zaten. Daarna ging de mast recht door het gat in het dek naar beneden door het ruim tot de ronding op de kielbank, waar volgens traditie een munt ligt, de Kamper nobel.