Afbeelding
Aangeleverd

In Memoriam: Johann van den Noort 1940-2021

(door Huib Strengers)

KAMPEN – De Kamper uitvinder en kunstenaar Johann van den Noort is zondag 21 november op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Van den Noort begon als garagehouder, maar zijn roem bereikte hij met een oplossing om hoog water tegen te gaan. Hij werd er meerdere malen voor onderscheiden.

“In 1995 had ik mijn autobedrijf nog en gezien het hoge water bij de molen zou bij een dijkdoorbraak het water tot op het industrieterrein enorme schade hebben aangericht. Tot één uur ’s nachts ben ik bezig geweest alles in mijn bedrijf in veiligheid te brengen. Ik kon die nacht niet slapen”. Dat zei Johann van den Noort in een interview dat ik in 2018 met hem had.
Midden in de nacht is hij naar zijn atelier gegaan om een tekening te maken van een waterkering die bij hoog water vanzelf omhoog kwam. Hij vroeg patent aan en in samenwerking met wegenbouwer Schagen bracht hij zijn plan in de openbaarheid.

Enthousiasme over uitvinding

“Heel Kampen wilde mijn plan, het gemeentebestuur was enthousiast, maar die hadden niets te vertellen. Ik ben toch doorgegaan en het ging als een speer. Mijn kering is uitgetest in Hasselt. Het duurde twee jaar voordat die goed werkte en verkoopbaar was. In 1998 volgde de aanleg in Meppel en in het Van Abbenmuseum in Eindhoven en de langste van 320 kwam in Spakenburg”. Zijn zoon Michiel is in zijn voetsporen getreden en brengt het waterkerende systeem onder de naam Hyflo BV in Kampen op de markt. Toch was Johann teleurgesteld, helemaal toen Rijkswaterstaat zijn vinding achteraf toch wel mooi vond. 

Autobedrijf

Midden in de nacht ging hij naar zijn atelier om een tekening te maken van de waterkering

Zijn grootvader was de man die in de Geerstraat begon met reparaties van auto’s. Dat ging zodanig dat het bedrijf naar de Oudestraat ging. In 1967 kwam Johann in de zaak om in 1979 te verhuizen naar de Nijverheidsstraat. In 1996 verkocht hij het garagebedrijf aan Pouw.

Tijd voor een andere passie: schilderen en beeldhouwen. Duizenden schilderijen maakte hij. Soms twee op een dag. Hij werd lid van ‘De Varfdeuze’ en wekelijks werkte hij daar met andere leden aan nieuwe schilderijen. “Ondanks mijn leeftijd denk ik niet dat ik er ooit mee kan stoppen. Ik zie het als een opdracht van God om de wereld een beetje beter, veiliger en mooier te maken. Het is een roeping”, zei hij in het bewuste interview.

Onderscheidingen

Werden Johann’s verdiensten wat de waterkering betreft aanvankelijk misschien onderschat, later werd hij onderscheiden als ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, kreeg de zilveren legpenning van de stad Kampen, de gouden medaille voor de beste innovatie door de 24e Salon International des Inventions in Genève in 1996 en de Wall Street Journal Technological Innovattion Award in 2012.
Afgelopen vrijdag is Johann van den Noort herdacht in de Bazuinkerk en begraven op de begraafplaats Bovenbroek.