Henk de Velde (staand) met naast zich Marcel Post.
Henk de Velde (staand) met naast zich Marcel Post. Foto: Frans Habekotté

DOS gaat op zoek naar hoofdtrainer die nieuwe impulsen kan geven

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - DOS neemt na dit seizoen afscheid van de trainers Marcel Post en Henk de Velde. Post is al vijf jaar verbonden aan DOS. Henk de Velde is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer op Sportpark de Maten. 

Post werkt voor het tweede seizoen samen met Henk de Velde. Vorig seizoen kende DOS een prima start, waarna de competitie al snel in het slot ging. Dit seizoen gaat het stukken minder. DOS is hekkensluiter in de eerste klasse D. Koos Westendorp, voorzitter van de technische commissie van DOS, verzekert dat dit niet heeft meegespeeld in de beslissing. 

“We zijn aan vernieuwing toe. Marcel is bij elkaar opgeteld al voor het vijfde jaar bij ons. We zijn hem veel dank verschuldigd voor wat hij heeft gedaan, maar we hebben nieuwe impulsen nodig. We willen nu wel eens een trainer van buitenaf. Iemand die verfrissend kan zijn.”

Ook bij Post was er twijfel over zijn toekomst bij DOS. "Volgend jaar zou ik mijn zesde seizoen ingaan. Als ik mijn papiertje zou halen, zou daar een zevende seizoen bijkomen. Toen dacht ik dat het misschien verstandig zou zijn om na dit seizoen te stoppen. Om elkaar misschien later weer te vinden of niet.” Met het woord papiertje doelt Post op trainersdiploma UEFA A. Eerder werd hij afgewezen door de KNVB voor de cursus. Daarna ging Post voor een nieuwe poging, maar door corona kwam dat er lange tijd niet van. Inmiddels heeft hij zich ingeschreven. Begin januari volgend jaar weet Post of hij wordt toegelaten.

Om als hoofdtrainer bij een eersteklasser te mogen fungeren is trainersdiploma UEFA A vereist. Post kreeg één seizoen dispensatie van de KNVB als hoofdtrainer van DOS, maar daarna was dat over omdat hij werd afgewezen voor de trainerscursus. Daarom werd Henk de Velde in 2020 vastgelegd als hoofdtrainer. Eerder werkte Post nauw samen met Edwin Kwakkel. Op basis van gelijkwaardigheid. Dat is ook het geval in de constructie met Henk de Velde. "De samenwerking verloopt goed. Natuurlijk heeft dat moeten groeien. Je moet elkaar de ruimte geven om dingen te tonen. Ik vind dat Henk ondergewaardeerd wordt bij DOS.”

De Velde voelt zich verbonden met Post. "Ik ben ingestapt bij DOS door de situatie met Marcel”, aldus de trainer uit IJsselmuiden. Daarom is het volgens hem nooit ter sprake gekomen en ook nooit bij hem opgekomen om alleen door te gaan bij DOS. Hij snapt dat DOS en Marcel Post na dit seizoen uit elkaar gaan. "Marcel zit al vijf jaar bij DOS. Als je dan nog langer met elkaar door wilt, moet alles kloppen, ongeacht de resultaten. Door corona zijn het beroerde jaren voor trainers om wat neer te zetten.”

Wat zijn de plannen van De Velde voor de toekomst? "Mijn zoon Youri vroeg laatst: ‘Pa, zullen we samen wat doen?' Hij heeft oefenmeester 2. Maar het is ook een optie om met Marcel wat op te pakken.”