Afbeelding
Foto Tennekes

Jaarlijkse Chanoekaviering geweldig voor opperrabbijn Binyomin Jacobs

KAMPEN - Opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft de jaarlijkse Chanoekaviering van Vrienden van Synagoge Kampen als ‘buitengewoon succesvol’ ervaren. Het Joodse lichtfeest werd vorige week maandag niet bij de synagoge - zoals gebruikelijk - maar op het Stadhuisplein gehouden.

Jacobs was voor het derde achtereenvolgende jaar in Kampen. Dit jaar koos de organisatie vanwege de coronaregels – in overleg met de gemeente - voor het Stadhuisplein, dat meer ruimte biedt om 1,5 meter afstand te houden dan de omgeving van de synagoge.
In zijn online-dagboek is Jacobs vol lof: “Kampen was onverwacht geweldig”, schrijft hij. “Onverwacht, omdat ik niet had gedacht dat zo’n honderdvijftig belangstellenden aanwezig zouden zijn. Er was muziek, de locoburgemeester, een gedreven organiserend comité, koosjere soefganiot en zo waar ook Joodse inwoners van Kampen van wiens bestaan ik niet afwist.”
De sjammasj (hulpkaars) werd dit jaar aangestoken door de Kamper familie Cohen. Zij overhandigde het vuur aan loco-burgemeester Jan Peter van der Sluis, die het in de chanoekia plaatste. “Een mooie symboliek, dat we voor het stadhuis staan, want de gemeente moet ook in deze donkere tijden besluiten nemen. Dat de chanoekia hierop mag schijnen, is een bemoediging voor de overheid, want het licht van God is altijd sterker dan de duisternis.”
Vorig jaar toonde Jacobs zich geëmotioneerd, toen hij de kandelaar – vanwege coronabeperkingen en in klein gezelschap - ontstak in de voormalige synagoge aan de IJsselkade. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog brandde het licht van de chanoekia daar weer binnen. De Kamper synagoge wordt volgens Jacobs ‘gelukkig op een waardige manier bewaard'. “Het is nu een museum, maar helaas geen synagoge meer. Dat kon gebeuren, omdat negentig procent van de bevolking in de oorlog zweeg over wat er gebeurde met het Joodse volk. Ik hoop en verwacht, dat u ambassadeur wilt zijn voor het verspreiden van licht in de duisternis. Zo’n vlammetje reikt veel verder dan het plein voor het stadhuis van Kampen.”
Bekijk de beelden van Chanoeka Kampen op vriendensynagogekampen.nl.