SGP Overijssel wil meer landbouwzetels in waterschap

REGIO - De SGP pleit in Overijssel voor meer landbouwzetels in de besturen van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en het Waterschap Vechtstromen. Die zogeheten geborgde zetels moeten uitgebreid worden, als het aan de SGP ligt.

De besturen van de waterschappen bestaan uit twee soorten zetels: ingezetenen (mensen die gekozen worden bij de verkiezingen) en geborgde zetels. Dat zijn zetels waarvan vooraf is besloten dat ze voor mensen uit een bepaalde categorie komen. De drie categorieën zijn: ongebouwd (landbouw), natuur en bedrijven. D66 deed woensdag het voorstel om, vooruitlopend op komende wetgeving, de geborgde zetels alvast opnieuw te verdelen. In het voorstel van die partij vervalt er in WDODelta een geborgde zetel en krijgt de categorie natuur meer zetels dan ongebouwd. In het waterschap Vechtstromen zou natuur ook een extra zetel moeten krijgen in ruil voor ongebouwd. Dat ziet Dirk van Dijk van de SGP niet zitten. “Wij willen de categorie ongebouwd, dus de landbouw, juist meer geborgde zetels geven”, zegt hij. In WDODelta wil de SGP van vier naar vijf en in waterschap Vechtstromen van drie naar vijf geborgde zetels voor de landbouw.

Er is een advies om de geborgde zetels helemaal af te schaffen. “Dat is onder de vlag van de democratisering van de waterschappen”, somt Van Dijk op. “Maar dat betekent in de praktijk dat de landbouw gaat inleveren. Die raakt dus een deel van haar positie kwijt. Geborgd geeft wat mij betreft wat meer zekerheid. Daarom is een herverdeling misschien nog niet zo’n gek idee. Maar wel helemaal de andere kant op”, verwijst hij naar het voorstel van D66.

Koolmonoxidevergiftiging actueel

REGIO - Onlangs is de landelijke CO-campagne gestart. Centraal daarin staat de slogan: ‘Ventileer – Controleer – Alarmeer’. De gevaren van koolmonoxide (CO) zijn weer bijna dagelijks in het nieuws. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging.

In de campagne vraagt, twee weken lang aandacht voor de gevaren van de sluipmoordenaar CO. In de campagne vraagt Veiligheidsregio IJsselland, samen met 24 andere veiligheidsregio's, Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting, aandacht voor het ophangen van CO-melders in de woning. Ook gaat er veel aandacht uit naar de juiste plek voor deze melder. Daarover bestaat nog steeds veel verwarring.
Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Een paar simpele vragen kunnen helpen of er sprake is van een CO-vergiftiging: worden de klachten buiten minder? Waar zijn de klachten begonnen?

Op de website www.co-wijzer.nl staat alle informatie over een CO-vergiftiging, CO-melders en de oorzaken.