Luchtgevecht in een tamme oefenderby.
Luchtgevecht in een tamme oefenderby. Foto Tennekes

KV DOS Kampen en Wit-Blauw oefenen: ‘Blij met alles wat we nog kunnen doen’

Sport

KAMPEN - De coronamaatregelen pakken ook voor de korfballers vervelend uit. Geen trainingen en wedstrijden. Dan zijn spelers blij als ze toch een oefenwedstrijd kunnen spelen. Zaterdag oefenden DOS Kampen/Veltman en Wit-Blauw/Green Organics tegen elkaar. De strijd tussen de twee Kamper clubs zorgt vaak voor emotie. Zaterdagmiddag was het niet anders.

“De wedstrijd begon wat vreemd. Enkele beslissingen zorgden voor frustraties. Jordy Last van Wit-Blauw wilde niet verder spelen. Er ontstonden wat akkefietjes. Het liep uit de hand. Het is jammer dat een oefenwedstrijd op deze manier wordt gespeeld”, blikt DOS-trainer Michaël Jongman terug. 

Zijn collega Pascal Zegwaard van Wit-Blauw vond het allemaal wel meevallen. “Maar dat komt misschien ook doordat ik er verder vanaf sta. In het begin was er een woordenwisseling. Dat hoort erbij. Spelers zijn familie van elkaar. Er lopen allerlei lijntjes. Maar beide partijen hebben de wedstrijd gewoon uitgespeeld en Pieter (Treep, red.) heeft de wedstrijd gewoon uitgefloten. Ik vond het allemaal wel meevallen. Het was zeker geen wedstrijd op het scherpst van de snede. Het was een typische oefenwedstrijd met de intensiteit van een trainingspartijtje. Maar zeker niet minder leuk en wel nuttig.” 

DOS wist ook dit keer niet te winnen van Wit-Blauw en verloor met 9-21. “Het viel bij ons gewoon niet lekker. We hadden pech in de afronding. Je ziet dat de spelers ritme missen en een paar weken niet hebben kunnen schieten. En je doet het als speler ook nergens voor.” Zegwaard: “Het verschil was groot. Ik ben tevreden over het spel, maar we kunnen veel beter. Wij waren redelijk en DOS wat minder, dan krijg je zo’n uitslag.” Jongman weet dat DOS moet bouwen aan een nieuw team. “Dit seizoen hebben we gezien dat ze korfballend redelijk mee kunnen komen, maar ze missen vlieguren. Dat zie je op bepalende momenten terug. Alles doen ze op wilskracht, maar het is moeilijk om dat de hele wedstrijd vol te houden.”

De korfballers kunnen momenteel niet trainen. Dan is het spelen van oefenduels voor even een uitkomst. “Het was een prima oefenwedstrijd. Ik ben blij dat DOS dit zo heeft kunnen regelen. Zaterdag spelen we in Zwolle tegen Oranje Zwart. We staan er met z’n allen heel pragmatisch in. Kan er wat, dan is het mooi. Kan het niet, dan snappen we het ook”, aldus Zegwaard. 

De vraag is of en hoe de zaalcompetitie wordt uitgespeeld. De korfbalbond wil als het kan de zaalcompetitie hervatten in kleinere competities. “We zijn blij als er weer wat kan. Natuurlijk kun je pech hebben dat je wordt ingedeeld in een kleine poule met allemaal topploegen. Dat is dan maar zo. Dat is dan een uitdaging, daar moet je dan maar mee om kunnen gaan.”

Gerard Meijeringh