Een beeld van de editie in 2019, toen met publiek.
Een beeld van de editie in 2019, toen met publiek. Foto:Tennekes

Hanzeshow gaat door, maar zonder publiek

Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Ondanks de vogelgriep en de coronamaatregelen gaat de Hanzeshow van de Hoender-, Konijnen- en Sierduivenvereniging (HKSV) Kampen in de KHC-hal komend weekend door, maar publiek is niet welkom. Daarnaast worden alleen konijnen en cavia’s tentoongesteld.

Het zijn moeilijke tijden voor de kleindierenverenigingen in Nederland. Door de vogelgriep en de coronamaatregelen zijn er in het land verschillende tentoonstellingen afgelast.
HKSV Kampen heeft alles op alles gezet om de Hanzeshow door te laten gaan. “De Hanzeshow is zo belangrijk voor onze leden. Dat moeten we in stand houden”, aldus secretaris Alexander van Ittersum.

HKSV voerde veelvuldig overleg met de gemeente over de opzet van de Hanzeshow. Al snel werd duidelijk dat het niet mogelijk is om publiek toe te laten, omdat de gemeente van mening is dat het te druk zal worden. Daarnaast wil de gemeente geen duiven toestaan bij de Hanzeshow. HKSV Kampen spreekt van een ‘tegenvaller van jewelste’. 

“Vanwege de vogelgriep is het logisch dat kippen niet zijn toegestaan. Maar duiven? Die zijn helemaal niet vatbaar voor de vogelgriep. We hebben geprobeerd om de gemeente op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. We zijn hier niet gelukkig mee, maar we hebben ons er nu bij neer te leggen”, aldus Van Ittersum. 

Ondanks deze tegenvaller geeft het bestuur vol gas om het evenement goed neer te zetten voor de leden. “De inzenders fokken het hele jaar om mooie dieren te krijgen. Zij hebben een show nodig om door te kunnen selecteren.”

Tijdens de Hanzeshow zijn er geen hoenders, watervogels en loopvogels te zien. Ook ontbreken dus de duiven. Toch zijn er volgens Van Ittersum behoorlijk wat inzendingen. “We hebben behoorlijk wat konijnen en cavia’s”, zegt Van Ittersum. 

Bij de show worden diverse maatregelen in acht genomen. Zo moet iedereen de afstand van anderhalve meter in acht houden. Ook wordt er een QR-code gevraagd en staan op diverse plekken ontsmettingsmiddelen. Daarnaast is er gekozen voor een grotere spreiding bij het inkooien van de dieren op donderdag. Op vrijdag worden de dieren gekeurd. Omdat er geen publiek welkom is, is de zaal vrijdagavond gesloten. Zaterdag is de Hanzeshow van 10.00 tot 16.15 uur. Alleen inzenders van dieren zijn welkom.

Gerard Meijeringh