Yilmaz (m) is blij dat hij mensen kan helpen.
Yilmaz (m) is blij dat hij mensen kan helpen. Foto: Gerard Meijeringh

Yilmaz en Appie van Efes pakken tijdens
Kerst extra uit voor minderbedeelden

(door Gerard Meijeringh) 

KAMPEN - Het is al jarenlang een mooie traditie van Yilmaz en Appie Iyi van Grandcafé Efes. Ieder jaar met Kerst geven ze de minderbedeelden een steuntje in de rug met een verse maaltijd. Ondanks dat de horeca ook dit keer in de maand december zwaar wordt getroffen door de coronamaatregelen, gaan de broers ook dit keer maaltijden verstrekken met Kerst. Sterker nog, het project wordt uitgebreid.

Vorig jaar moest de opzet door de coronamaatregelen op schop. De horeca was toen met Kerst gesloten. Zodoende konden Yilmaz en Appie geen gasten ontvangen en gooiden ze het over een andere boeg. 

"We gaan naar de mensen toe en gaan ze een kerstpakket aanbieden”, sprak Yilmaz in december 2020. De actie werd een groot succes. Er werden maar liefst honderd pakketten uitgedeeld. 

Ook dit jaar heeft de horeca in de maand december te maken met coronamaatregelen. Zoals bekend moeten alle horecagelegenheden om 17.00 uur sluiten. 

"Maar we willen de traditie voortzetten. Daar is behoefte aan. We willen ons medemensen helpen”, aldus Yilmaz. 

Vanwege het succes van vorig jaar gaan Yilmaz en Appie ook deze Kerst honderd maaltijden rondbrengen. Daarnaast worden op eerste kerstdag zo'n vijftig á zestig personen uitgenodigd om een viergangendiner te nuttigen bij het restaurant aan de Plantage. Alleen mensen die het echt moeilijk hebben komen in aanmerking. 

Door deze gecombineerde opzet kunnen Yilmaz en Appie meer mensen een steuntje in de rug geven. Volgens Yilmaz is dat hard nodig. 

"Je merkt dat veel mensen het moeilijk hebben, vooral gezinnen met kinderen. In deze tijden heeft de horeca het ook moeilijk, maar het geeft ons een goed gevoel om anderen te helpen. Het is heel wat werk om het allemaal op te zetten, maar je krijgt er zoveel voor terug. Dat doet je echt wat", zegt Yilmaz. 

Mensen die zich willen opgeven of iemand anders willen aanmelden, kunnen een mail sturen naar
efeskerstdiner@gmail.com, waarbij het belangrijk is dat namen en adressen goed worden doorgegeven. 

Yilmaz benadrukt dat het onmogelijk is om ieder mailtje te beantwoorden. "Ik hoop dat de mensen ons dat niet kwalijk nemen."