Directeur John Odinot samen met leerlingen voor het huidige pand van Ichthus College Kampen (foto: Marco Slot)
Directeur John Odinot samen met leerlingen voor het huidige pand van Ichthus College Kampen (foto: Marco Slot) Foto: Marco Slot

John Odinot gaat na twee jaar verder als
directeur bij Ichthus College Kampen

KAMPEN - Het Ichthus College heeft een nieuwe directeur. Het is een bekend gezicht: waarnemer John Odinot verbindt zich definitief aan de school in Kampen. “Twee jaar geleden begon ik samen met het team aan de ontwikkeling van een nieuwe lange-termijn-visie. We baseerden deze visie op de diepe wortels van de school. Nu bouwen we met elkaar aan de toekomst, zodat generatie na generatie hier naar school kan blijven gaan.”

John komt uit Harderwijk en was in de afgelopen jaren directeur van verschillende middelbare scholen. Toen hij in 2019 in Kampen begon, trof hij meerdere locaties aan die afzonderlijk van elkaar werkten. Hierin zag hij een uitdaging: “Ik geloof in verbinding. Het draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs. Deze kwaliteit hebben we in de afgelopen periode met elkaar naar een hoger plan getild.”

Nieuw hoofdstuk

John deed dit door het hele team te betrekken bij de ontwikkeling van een nieuwe visie. Met elkaar voegden ze een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van het Ichthus College, waarin innovatieve ontwikkelingen een plek krijgen binnen de vertrouwde identiteit. “Dit gebeurt vanuit de gedachte ‘Mijn school, mijn leven, mijn droom’. Het Ichthus College is een school waar leerlingen dankzij de kleinschalige locaties worden gezien. Omdat we onderling nauw samenwerken, kunnen leerlingen hun eigen manier van leren ontdekken en een route kiezen die bij hen past. In combinatie met onze goede begeleiding hebben ze alle ruimte om hun dromen waar te maken.”

Visie in de praktijk

Wat dit in de praktijk betekent? “We werken samen met basisscholen om de overstap naar het voortgezet onderwijs gemakkelijker te maken. Daarnaast beginnen onze leerlingen in een dakpanklas, waarin twee routes bij elkaar komen. Havo en vwo bijvoorbeeld. Zo hoeven ze pas later te kiezen en kunnen ze vakken waarin ze goed zijn eventueel op een hoger niveau afronden.” Leerlingen worden ook voorbereid op het leven in de maatschappij. “De dagopeningen zijn hiervan een mooi voorbeeld. We schrijven ze zelf op basis van actuele thema’s en onze christelijke normen en waarden. Daarnaast nodigen we bekende Kampenaren uit om een bijdrage te leveren. Doel is om leerlingen aan het denken te zetten over belangrijke levensvragen en hun plek in de maatschappij.”

Aan de Jan Ligthartstraat komt een compleet nieuw schoolgebouw te staan.

Nieuw gebouw

De nieuwe visie is binnen, maar straks ook van buiten zichtbaar. Aan de Jan Ligthartstraat komt een compleet nieuw schoolgebouw te staan. “Over anderhalf jaar moet het klaar zijn. We behouden de bestaande contouren, zodat de historie niet verloren gaat. Tegelijkertijd voegen we nieuwe elementen toe, zodat het gebouw klaar is voor de toekomst. Het mooie is dat zowel docenten als leerlingen hierover mogen meedenken.” 

Vertrouwen als basis

Deze samenwerking op alle fronten is kenmerkend voor Johns aanpak. “Of het nu gaat over de nieuwbouw of een internationaliseringactiviteit, iedereen mag meepraten. Door het team vrijheid te geven, ontstaat ruimte voor ontwikkeling. Experimenteren mag, dat is onderdeel van het leerproces. Zo ontdekken we waar het stokt of juist stroomt. En kunnen we ons onderwijs steeds verder verbeteren.” Dat loslaten is een uitdaging. “Het draait om vertrouwen. Van mij in het team. Van medewerkers in elkaar. En van de Landstede Groep in het Ichthus College. Dat dit een goede basis vormt voor groei, blijkt: de onderwijsinspectie is te spreken over onze nieuwe structuur, waarin we sturen op resultaten en leerlingen de ruimte geven om stappen te zetten. Ik ben bijzonder trots op mijn collega’s.”

Begin van de toekomst

Nu John directeur blijft, kan hij samen met zijn team invulling geven aan de nieuwe lange-termijn-visie. "Een verantwoordelijke taak, aangezien het Ichthus College een waardevolle plek in het leven van Kampenaren vormt. Ze komen er als leerling, later als ouder en misschien zelfs als grootouder. Ze leren er zichzelf kennen, kiezen een richting en bouwen een sociaal leven op. Een mooi begin van de toekomst. Voor iedereen. Ik kijk ernaar uit en sta altijd open voor een gesprek over goed onderwijs voor onze jongeren!”