Afbeelding
Foto Tennekes

Honderdjarige Nelly Hollander vereerd met bezoek burgemeester

(door Maarten van Gemert)

BRUNNEPE – In het kleinste straatje van Kampen bracht burgemeester Sander de Rouwe maandagmorgen een bezoek aan mevrouw P.L. Hollander. Een dag eerder was de relatief krasse Kamperse honderd jaar geworden. De Rouwe zette haar in de bloemetjes zoals ze de dag ervoor door haar kinderen en familie was gefêteerd in Dance Center Jolanda Ros, verderop in Brunnepe.

Honderd jaar geleden geboren in de Boven Nieuwstraat, is Nelly Hollander na een paar kleine omzwervingen door Kampen uiteindelijk in het Begijnenkwartier in Brunnepe beland waar ze nu de helft van haar leven woont. Voor de ruim twee maanden geleden in Kampen geïnstalleerde burgemeester Sander de Rouwe was het de tweede eeuweling die hij mocht feliciteren in zijn nieuwe ambt.

Museaal

Bij het betreden van de huiskamer, lijkt de bezoeker een poppenmuseum in te stappen. Niet voor niets heeft Hollander vijftien jaar gewerkt bij kledingzaak ’De Duif’ en is ze heel vaardig met naald en draad. In vitrines staan talloze poppen die ze heeft aangekleed en aan de muur hangen haakwerkjes.
Haken en borduren doet Hollander nog steeds graag maar breien lukt niet meer. Na ’De Duif’ heeft ze nog tien jaar voor een groentezaak op de markt gestaan totdat er op haar 37e een man in haar leven kwam. Naast haar kinderen Janet, Arno en Diana heeft ze zeven kleinkinderen en inmiddels drie achterkleinkinderen.

Huiskamer

„Wat een gezellige kamer,” was het eerste wat burgemeester De Rouwe zei bij binnenkomst. Het is de ruimte waar Hollander leeft en slaapt. Voor haar leeftijd is nog goed van pas, al wordt ze wat ”dovig". Samen met de thuiszorg en haar kinderen weet ze nog steeds zelfstandig te wonen.
De Rouwe geeft de eeuwelinge naast zijn hartelijke felicitaties een grote bos bloemen en een tasje met chocolaatjes waarin haar naam staat. Nelly Hollander was vereerd met het bezoek maar Sander de Rouwe net zo goed om een Kamperse te mogen feliciteren van honderd jaar oud. Plus één dag. Volgend jaar belooft De Rouwe weer op bezoek te komen.