Een echte BOCK heeft doppen op

REGIO - Veel ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt geadviseerd om alleen met een ervaren BOCK te schieten. Een BOCK is een Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips: 

1. Bereid je goed voor. En informeer bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

2. Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.

3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om brandwonden te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.

4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.

5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel of een gasbrander, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Wie is de BOCK?

Wie is de BOCK is een campagne van Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis -het brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland-, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland.

'Zingend naar Kerst' afgelast

IJSSELMUIDEN - Het voor 24 december geplande 'Zingend naar Kerst' door Hervormd jeugdkoor IJsselmuiden/Grafhorst en het Chr. kleinkoor Parvo Talento, kan wegens de huidige coronamaatregelen niet doorgaan. 

In plaats daarvan zal Frank Tanghe op 24 december vanaf 19:30 uur op het orgel van de Dorpskerk kerstliederen spelen.

Oliebollenactie voor Roemenië

KAMPEN - Stichting Kontakt Kampen-Hongarije/Roemenië bakt en verkoopt donderdag 30 december oliebollen. De opbrengst is bestemd voor hulpverlening in Roemenië. 

De oliebollen zijn tussen 9 en 16 uur te koop in in de Open Hof aan de Lelystraat 49. Prijs: 0,75 cent per stuk. Een zak met 11 oliebollen kost 7,50 euro.

Kerstmiddag PCOB

KAMPEN – De PCOB houdt op 15 december in de Nieuwe Kerk aan de Broederweg een kerstmiddag. Ds. Bouma houdt een meditatie en Herman Kamp verzorgt de muziek. 

Vooraf is er koffie/thee met een kerstkrans, na afloop een gebakje en een drankje. De middag kan ook meegemaakt worden via kerkdienstgemist.nl en via RTV Ijsselmond. Aanvang 14:30 uur.