Oliebollen
Oliebollen Jeroen Franse

Oliebollen voor het goede doel

KAMPEN - Elk jaar tijdens Oud en Nieuw is het traditie om oliebol te eten, naturel of met krenten en rozijnen. Met als finishing touch een laagje poedersuiker. Kampenaar Jeroen Franse bakt ze voor een goed doel.

Hij bakt al jaren oliebollen vanuit zijn tuin. Aanvankelijk bakte hij voor familie en vrienden, maar anderen vroegen of hij ook voor hen zou willen bakken. De klantenkring werd steeds groter en er moest een bijdrage worden gevraagd. Het geld werd gedoneerd aan het Ronald McDonaldfonds.
Toen de keten met de grote M zich 11 jaar geleden in Kampen vestigde, had het een actie ten behoeve van het Ronald McDonaldfonds. De eerste twee jaar doneerde Jeroen het geld aan het landelijke netwerk maar hij dacht dat het mooier zou zijn om één huis te sponseren. Het Ronald McDonald huis in Zwolle werd zijn goede doel en in de ruim 10 jaar is er een aanzienlijk bedrag gedoneerd. "Zelf heb ik nooit gebruik hoeven te maken van het huis, maar het is mij wel duidelijk dat je aardig in de misère zit als je daar moet logeren", aldus Jeroen. "De eerste jaren heb ik zelf de ingrediënten moeten aanschaffen maar gelukkig zijn er dit jaar enkele middenstanders die ingrediënten willen sponseren, zoals oliebollenmix, zonnenbloemolie, gist etcetera. Het record van 5.000 oliebollen hoop ik dit jaar te breken en het streefbedrag dat ik graag zou willen schenken is € 2.500."
Dit jaar begint hij op 30 december al om 5 uur. Twee grote frituren staan in de tuin onder de overkapping te wachten op de eerste bollen. Dit jaar gaat Jeroen ook glutenvrije bollen bakken. "Daar was vraag naar dus dan doen we dat er gewoon even bij". Zijn assortiment bestaat die jaar uit naturel oliebollen, oliebollen met krenten en rozijnen en appelbollen.
Wie het goede doel van Jeroen Franse wil steunen, kan een berichtje sturen naar jeroenfranse@icloud.com.