Henry van der Wal.
Henry van der Wal. Foto: Huib Strengers

Kamper journalist stopt met schrijven en gaat verder als vlieginstructeur

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Hij was aangenomen op de redactie van krantenuitgever Tijl – Zwolse Courant- en naar goed gebruik nam een oudere en ervaren collega het op zich de nieuwe collega weg wijs te maken. 

Die oudere journalist is de schrijver van dit artikel en we bespreken de 43 jaar dat Henry van der Wal zich inzette voor de krant, wat we samen hebben gedaan en wat er allemaal veranderd is. En vooral zijn bijdrage daaraan. Wat hebben we gemeen? Allebei zijn we in de journalistiek terechtgekomen zonder een opleiding als journalist.

De in 1959 in Zwolle geboren Henry verhuisde naar Hattem en in 1980 naar Kampen door de band met zijn grootouders. Op zijn 15e begon hij in de journalistiek, correspondent voor het Algemeen Dagblad en Zwolse Courant, (sport)verslaggever bij Radio Oost én bezorger van de Volkskrant. Hij solliciteerde voor een vaste baan bij het Algemeen Dagblad en de Zwolse Courant. 

Van zijn ouders mocht hij namelijk alleen stoppen met zijn opleiding tot klinisch-chemisch laborant aan de Laboratoriumschool Deventer als hij een baan vond. Hij koos uiteindelijk voor dichtbij huis: in 1979 krijgt hij een aanstelling in Zwolle en in 1980 stapt hij over naar de redactie van het Nieuw Kamper Dagblad, (NKD) gevestigd in de Oudestraat.

Kranten in Kampen

Kampen was rijk aan kranten met bijzondere journalisten. Hans Wiersma was één van de meest bekende redacteuren. De mensen groetten hem, waarop hij zijn alpino pet, die hij consequent droeg, even afzette. Veel journalisten begonnen bij Wiersma, die hen ‘assistenten’ noemde. Het was een kweekvijver, waar Henry van der Wal en ik deel van uitmaakte. Al had ik reeds bij twee regionale kranten gewerkt toen ik in 1974 bij Tijl in Zwolle in dienst trad en in 1976 op de redactie in Kampen belandde. 

We hadden een heuse concurrent: het Kamper Nieuwsblad dat drie keer per week verscheen, in 1936 opgezet door de bekende H. van Heerde, ‘HAVANA’. Later zijn Theun Bleeker en Henk de Koning twee markante journalisten op de redactie van het Kamper Nieuwsblad gekomen. 

De koning stapt over naar De Telegraaf, waar hij al jaren voor schnabbelde. Het Kamper Nieuwsblad werd opgeheven, het Nieuw Kamper Dagblad werd De Stentor en twee jaar geleden werd het kantoor gesloten. Geen krant over in Kampen. Daarnaast waren er tal van huis-aan-huis bladen, waarvan De Brug als enige overgebleven is.

Wegener

Van der Wal zal een grote rol krijgen bij de veranderingen die worden doorgevoerd in de krantenwereld. In 1995 maakt hij de overstap als verslaggever en coördinator naar de nieuwsdienst in Zwolle en enkele jaren daarna bouwt hij een jaar lang mee aan een nieuw redactioneel computersysteem. De dagbladen van Tijl worden ochtendkranten. Vijf jaar later stapt hij als redactiechef over naar Apeldoorn. Het domein van krantenuitgever Wegener, die in 2003 alle regionale titels samenbrengt onder de nieuwe naam De Stentor. Het bedrijf komt in 2007 in handen van het Britse mediabedrijf Mecom. Die had grootste plannen, waar weinig van terecht kwam. Wegener kwam uiteindelijk aan de rand van de afgrond te staan.

De Persgroep

In 2015 koopt De Persgroep, het mediabedrijf van de Belg Christian van Thillo de kranten van Mecom. “Aan de ene kant was het een verademing dat er een eigenaar kwam die geloofde in kranten”, zegt Henry van der Wal. “Met een duidelijke kijk op hoe kranten worden gemaakt en met het geld om het uit te proberen.” Huiver was er ook omdat duidelijk was dat er gereorganiseerd zou worden. “Zo’n twintig mensen maakten gebruik van een vertrekregeling. Ik ben na de overname weer gaan schrijven.”

Sinds we samen op de redactie in Kampen zaten is er veel veranderd. Titels zijn verdwenen, de krant is digitaal gegaan en edities zijn samengevoegd. “De samenleving verandert, mensen consumeren het nieuws nu ook graag onderweg op hun telefoon of tablet, op elk moment van de dag”, zegt Van der Wal. "Ook online moet nu voor nieuws worden betaald, de premium artikelen. Nieuws maken is nu eenmaal duur, je kunt niet alles gratis weggeven. Mensen moeten iets over hebben voor goede informatie.”

Drijfveer

"Wat hetzelfde is gebleven is de journalistieke drijfveer", zegt Van der Wal. "Het is mooi om mensen te kunnen helpen de wereld om hen heen te begrijpen. Het gaat niet alleen om onthullen, maar ook om uitleg, verdieping. Dat is wat een betaald medium onderscheidt."

Juist in coronatijd is gebleken dat lezers iets over hebben voor goede informatie. Het aantal betalende abonnees is volgens Van der Wal gegroeid.