Bijschrift foto: Elles de Bruin en Jantine Stoel (rechts).
Bijschrift foto: Elles de Bruin en Jantine Stoel (rechts). Aangeleverd.

Vijf vragen aan: journaliste Jantine Stoel

Algemeen

KAMPEN - Geboren en getogen Kampenaar Jantine Stoel maakt voor Omroep MAX en NPO Radio 5 een podcast over familieruzies. De serie ‘We hebben ruzie’ krijgt zulke goede beoordelingen van luisteraars dat in plaats van de 8 geplande afleveringen er nu 13 komen.

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Vorig jaar moesten we kerst door corona in kleine kring vieren. En toen die maatregel naar buiten kwam, hoorde ik van collega’s dat ze dit eigenlijk best fijn vonden: even geen gedoe aan de kerstdis. Want kerst met de familie is voor veel mensen best een opgave. Het is een snelkookpan voor alles wat onderhuids speelt: opgebouwde emoties, misverstanden en onuitgesproken zaken. Ik ben onderzoek gaan doen en wat blijkt: zo’n 60 procent van de mensen heeft wel eens ruzie met familieleden. En wie ruzie heeft, breekt in twee van de drie gevallen met deze persoon. Mijn collega Elles de Bruin en ik vonden dat zo opmerkelijk dat we samen in dit thema zijn gedoken.”

Waar gaat de podcast over?

“Over de vraag hoe het kan dat families die vroeger gezellig om de tafel zaten elkaar jaren later de tent uit vechten. Waarom explodeert het zo vaak? En hoe los je een familieruzie op? In elke aflevering laten wij een familieruzie horen en gaan we in gesprek met deskundigen zoals onwikkelingspsycholoog Steven Pont, familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt en familieopsteller Els van Steijn. Zij leggen uit waarom het mis gaat. We belichten verschillende familieruzies. Van ruzie om corona, mantelzorg en het verdelen van een erfenis tot ruzie tussen schoonmoeder en schoondochter. “

Je hebt ook mensen uit Kampen geïnterviewd?

“Ik ben hier de straat op gegaan. Mensen die ik niet ken, storten hun hart bij mij uit. Bij de vraag of ze het familielid misten waarmee ze gebroken hadden, braken sommigen in tranen uit. Want ook al zie je een familielid niet meer, de pijn is er vaak nog wel.”

Wat kunnen luisteraars van de podcast leren? 

“Dat wij als mensen slecht naar anderen luisteren, dat we in ons eigen gelijk blijven hangen. En dat jouw plek binnen het gezin ook veel zegt. Sommige mensen staan bijvoorbeeld door mantelzorg niet meer op de goede plek. Als zoon of dochter kan je dan in rangorde naast of boven vader of moeder komen te staan. En dat kan leiden tot ruzie. Daarnaast leer je ook waarom een onenigheid uitmondt in ruzie. Wat gebeurt er in je brein? Maar ook: stel dat een familielid jouw verbaal aanvalt, hoe moet je daarmee om gaan?

Wat is de grootste uitdaging bij zo’n podcast over familieruzies? 

“Om ook de andere kant van het verhaal te laten horen. Niet iedereen die aan de podcast meewerkt, wil dat we de andere kant benaderen. Maar in een aantal gevallen is het ons gelukt.”

De Podcast We hebben ruzie is te beluisteren op NPORadio5.nl via de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten. Klik hier om de trailer te beluisteren: We hebben ruzie.

Nick de Vries

Nick de Vries