Mevrouw Doornenbal: ''Voor de kinderen is het lastiger''
Mevrouw Doornenbal: ''Voor de kinderen is het lastiger'' Leo Polhuijs

De Brug interviewt Kampenaren:
''Corona heeft me zeker ook iets goeds gebracht''

KAMPEN -  Nog een paar dagen en 2021 zit er op. Voor veel mensen was het geen fijn jaar vanwege de beperkingen die het coronavirus met zich meebracht.  En we zijn nog niet van het virus af, want 2022 beginnen we  met een lockdown. Hoe blikken Kampenaren terug op het afgelopen jaar en welke perspectieven biedt 2022? Deze krant ging de straat op en vroeg het een aantal willekeurig gekozen plaatsgenoten. 

Door Leo Polhuijs

Mevrouw Doornenbal denkt even na als ze de vraag hoort. ''Tja, wat moet ik van het afgelopen jaar zeggen? Voor mezelf is 2021 best positief verlopen, ondanks alle beperkingen. Maar voor onze kinderen is het lastiger. Zij zijn achttien en twintig en studeren in Amsterdam. Ze hoopten dat ze veel nieuwe mensen zouden leren kennen maar vanwege corona zit dat er nog niet echt in. Op  persoonlijk vlak verwacht ik volgend jaar geen dramatische veranderingen. Natuurlijk hoop ik dat we eindelijk eens van dat virus afkomen. Als je ondernemer bent, bijvoorbeeld in de horeca, is de huidige tijd ook moeilijk. Achteraf gezien ben ik blij dat ik mijn winkel in kinderkleding in Hattem heb gesloten, vlak voordat de coronacrisis begon''. 

Plezier 

Binnenstadsbewoner Van 't Veen: ''Ondanks corona heb ik een goed jaar gehad. Mijn vrouw en ik zijn gezond gebleven en de kinderen ook, dat is al heel wat. Wat er het volgend jaar gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen. In elk geval blijven wij lekker in ons huisje wonen, want het centrum bevalt ons prima. Dat is ons voornemen voor 2022, ha ha''. Ook buurvrouw Mirjam denkt er zo over. ''Wij wonen hier nog niet zo lang maar het bevalt ons goed. Ook in het nieuwe jaar hopen we plezier aan onze woning te beleven. En voor de rest: we hebben werk en dat is ook belangrijk. Onze zoon heeft corona gehad maar gelukkig had hij er niet al te veel last van.'' Een 82-jarige Kampense die liever niet met haar naam genoemd wil worden, hoopt dat ze ook in 2022 goede contacten met de familie zal houden. ''Ik ben alleen, dus ik heb niet direct iemand om mee te praten. Veel contact met de buren is er niet, dat geeft wel eens een eenzaam gevoel. Maar gelukkig komen de familieleden wel regelmatig. Dat is iets om naar uit te kijken. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is dat ik me heel goed aan de regels wil houden, om te voorkomen dat het coronavirus zich nog verder verspreidt. Ik hoop dat andere mensen dat ook doen''.

Positief ingesteld

''Als je je een beetje actief opstelt, kun je best iets van je leven maken''

Gerda van Dijk noemt zichzelf een positief ingesteld persoon en dat is te merken aan haar verhaal. ''Corona is natuurlijk voor iedereen lastig, dat snap ik best. Je zal maar horeca ondernemer zijn op dit moment. Maar ik zelf zie het allemaal niet zo somber in. Ik heb een dak boven mijn hoofd, ik heb te eten en heb mijn werk bij het COA. Ik leef een beetje met de dag. Wat er morgen zal gebeuren, kun je moeilijk voorspellen. Als praat over 2021, heb je het natuurlijk vooral over corona. Het virus zal er in 2022 ook nog wel zijn. Maar in plaats van te mopperen, kun je je beter concentreren op iets dat je leuk vindt. Voor mij persoonlijk betekent dat dat ik me heb verdiept in mijn familiegeschiedenis, waar ik altijd interesse in heb gehad.. Vanwege de beperkingen zat ik veel thuis en had ik tijd om dingen uit te zoeken. Zo ben ik op het spoor gekomen van een mevrouw van voor in de zeventig, die nazaat is van familie die in de vorige eeuw naar Amerika is geƫmigreerd. Ook kwam ik in contact met een meneer van negentig, ook een nazaat van emigranten. Hij spreekt zelf nog een beetje Nederlands en kende nog het liedje ''Naar bed naar bed, zei Duimelot'', dat bij veel ouderen bekend is. Ik zie duidelijke overeenkomsten tussen de geschiedenis van mijn familie en de bewoners die bij COA een plek vinden. Ook zij hopen op verbetering van hun leefsituatie en hopen op een nieuw begin, net als de emigranten in Amerika. Binnenkort hoop ik Willemsoord en Frederiksoord in Drenthe te bezoeken waar andere familie heeft gewoond en gewerkt. Als je jezelf een beetje actief opstelt, kun je best iets van je leven maken. Corona heeft me zeker ook iets goed gebracht''.


Gerda van Dijk: ''Corona heeft me leuke contacten opgeleverd''