‘Controleer uw woning op loden waterleidingen’

KAMPEN - De gemeente Kampen adviseert mensen die in een woning van voor 1960 wonen, te controleren of er nog loden leidingen in de woning aanwezig zijn. Een loden leiding laat langzaam looddeeltjes los en die komen in het drinkwater terecht. Teveel lood in drinkwater is niet gezond.

Het is niet altijd zichtbaar waar nog loden leidingen zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld in de muur ingebouwd zijn. Dan kan een watertest worden besteld waarmee getest kan worden of er lood in het water aanwezig is. 

Uit recent onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater al bij een lage hoeveelheid voor gezondheidsrisico’s kan zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Op www.milieucentraal.nl/lodenleidingen staat meer over de gezondheidsrisico’s.
Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor hun leidingen. Loden leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding klinkt een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Een meting kan definitief vaststellen of er in een woning nog loden leidingen zijn. Geadviseerd wordt om die te laten vervangen door een erkende installateur.
De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. Een verhuurder is namelijk verplicht om te zorgen voor schoon drinkwater. Van de woningcorporaties deltaWonen en Beter Wonen is bekend dat in hun woningen geen loden leidingen meer aanwezig zijn of dat zij dit al laten onderzoeken.

Wie een woning van een andere verhuuder huurt, kan bij de verhuurder navragen of er loden leidingen in de woning aanwezig zijn en of hij ze wil vervangen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen, dan kan een beroep worden gedaan op de huurcommissie of op de rechter. De huurcommissie kan bijvoorbeeld de huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Melkbusschutter aangehouden

GRAFHORST - De politie heeft de melkbus van een 13-jarige jongen uit Grafhorst in beslag genomen.

Op 22 december troffen zij de jongen rond 20.00 uur al schietend aan.

Woninginbraak

KAMPEN - Aan de Troelstrasingel heeft op Eerste Kerstdag tussen 13.00 en 21.30 uur een woninginbraak plaatsgevonden.

De politie zoekt getuigen. Heeft u iets gehoord of gezien, laat het de politie dan weten via 0900-8844.