Afbeelding
Unsplash

Raad van State redt geitenhouder Mastenbroek

Algemeen

DEN HAAG – Een dreigende ondergang van een geitenhouderij aan de Oude Wetering in Mastenbroek is vandaag voorkomen door de Raad van State. De rechtbank Overijssel vernietigde bijna twee jaar geleden de vergunning voor de omvorming van het veebedrijf naar een geitenhouderij. De Raad van State heeft dit oordeel teruggedraaid. De geitenhouderij is al enige tijd in bedrijf en kan dus nu gewoon voortgaan. 

Het verlenen van de vergunning voor ongeveer 1100 geiten werd aangevochten door de eigenaar van de tegenovergelegen zorgboerderij Polderzicht. Hij is bang voor aantasting van de gezondheid van de mensen die op de zorgboerderij verblijven. Hij verwees daarbij naar onderzoek van het RIVM, waarin een verband werd gevonden tussen gesignaleerde longontstekingen en geitenhouderijen in de omgeving. 

Volgens het RIVM is nader onderzoek nodig, omdat de wetenschappelijke gegevens nog niet een exacte oorzaak kunnen aanwijzen. Maar veel overheden hebben uit voorzorg wel een ‘geitenstop’ afgekondigd, waarmee uitbreidingen en nieuwe vestigingen van geitenhouderijen vrijwel verboden zijn. Ook is het advies van het RIVM opgevolgd om geen nieuwe woningen te bouwen binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij.

Peildatum
De gemeente Zwartewaterland vond het geen probleem dat de geitenhouderij werd uitgebreid en een aanvullend milieuonderzoek vond de gemeente ook niet nodig. Maar de rechtbank oordeelde dat de geitenstop al in werking was toen de gemeente moest beslissen over de bezwaren van de zorgboerderij. Dat leidde tot de vernietiging van de vergunning.
Volgens de Raad van State gold de geitenstop nog niet op het moment dat de vergunning werd verleend. Dat moment is in deze zaak bepalend, aldus de Raad. En dat betekent dat de rechtbank de geitenstop niet kon gebruiken om de vergunning onderuit te halen.
De gemeente hoefde volgens de Raad ook geen milieuonderzoek te verlangen van de geitenhouder vanwege de twijfels over de volksgezondheid. Op grond van de huidige kennis over de gezondheid rond geitenhouderijen kan niet worden gezegd dat het ontoelaatbaar is om geitenhouderijen uit te breiden of nieuw te vestigen, aldus de Raad.

Nick de Vries

Nick de Vries