Scène uit de solovoorstelling 'Dag Papa' van Alioune Diagne
Scène uit de solovoorstelling 'Dag Papa' van Alioune Diagne (foto: Edwin Smits)

Alioune Diagne onderzoekt zijn vaderrol in nieuwe multidisciplinaire dansvoorstelling

Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De in Kampen woonachtige en internationaal acterende kunstenaar, danser en choreograaf Alioune Diagne is gelukkig in zijn vaderrol. De keuzes die hij voor die rol moest maken, verwerkte hij in de solovoorstelling ’Dag Papa’. Vanavond is de première in de Stadsgehoorzaal. Zowel voor vaders als voor nieuwe Nederlanders kan de zoektocht van Alioune herkenning en stof tot nadenken geven.

Op de dag dat hij zeven jaar geleden voor het eerst vader werd, afgelopen zondag, vertelt Alioune Diagne (bijna 40) wat dat voor blijdschap èn moeilijke keuzes bracht. Hij loopt daarmee vooruit op zijn theatervoorstelling ’Dag Papa’ die hij zaterdagavond in de Stadsgehoorzaal speelt. Met dans, schilderingen en gesproken woord laat de Senegalese choreograaf zich van vele (persoonlijke) kanten zien. Zijn keuzes als papa hangen vaak samen met de keuze voor Nederland als zijn nieuwe vaderland.

Besnijdenis
Eén van de keuzes die Alioune maakte na lang overpeinzen, was de beslissing zijn zoontjes een besnijdenis te besparen. Of tenminste de keuze aan hen te laten. Bij zijn Senegalese papa en opa hoeft hij daarvoor niet op begrip te rekenen. Waar het in West-Europa de gewoontes is om jongens alleen te besnijden om religieuze of medische redenen, daar is het in West-Afrika, of in ieder geval in Senegal, de gewoonte om altijd de jongens van hun voorhuid te ontdoen.
Alioune leerde zijn Nederlandse vrouw in Senegal kennen, waar ze jarenlang gewoond hebben maar ze besloten hun kinderen in Nederland op te laten groeien. Na de geboorte van hun eerste, gingen ze nog even terug naar Senegal maar besloten na een jaar zich toch definitief in Nederland te vestigen en de nieuwe Kamper Hanzewijk bood mooie huizen. Zijn Nederlandse Maaike was één van de ’keuzes’ van papa Alioune in het volgen van zijn eigen weg.

Generaties
Alioune is min of meer opgevoed door zijn grootouders omdat zijn vader meestentijds weg was voor diens werk. Vanaf zijn achttiende kwam hij wel samen te wonen met zijn vader en dat botste regelmatig. Zijn vader had al gebroken met de traditie het beroep van zijn vader (wever) over te nemen.
Alioune op zijn beurt wou geen soldaat of brandweerman worden, gelijk zijn vader, maar professioneel danser. Pas toen Alioune veertien jaar geleden zijn eerste dansoptreden in Duitsland gaf, kon vader Diagne (63) dit derde voorbeeld van Alioune’s keuzes waarderen.

Voorstelling
In het verleden heeft Alioune veel rondgereisd. Drie jaar geleden toerde hij door Frankrijk en Nederland waar twee dansers een choreografie van hem uitvoerden. Met de voorstelling Siguifin toerde hij met negen dansers uit West-Afrika door Senegal en Europa. Als een echte vader probeert hij nu dichter bij huis te blijven.
Na de première zaterdag in Kampen, volgt een voorstelling in Arnhem en verder ligt het nog open. Later hoopt Alioune delen van zijn voorstelling in Huize Maria te tonen aan het publiek. Hij nodigt iedereen uit om zaterdag te komen kijken, te komen horen en te luisteren naar zijn verhaal: Dag Papa.


Alioune Diagne in zijn multidisciplinaire dansvoorstelling ‘Dag Papa’ (foto: Edwin Smits)