Afbeelding
Foto: Archief familie Kanis

Verhalen uit Groot IJsselmuiden: Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder!

Algemeen

(door Robert van den Belt)

Vandaag ben ik vanuit IJsselmuiden onderweg naar Zalk. Een plaats waar je altijd voor je gevoel best een stukje voor moet rijden. 15 kilometer wel te verstaan. Via Kampen, onder de brug door, afslag De Zande/Zalk en dan over die mooie dijk. De Zalkerdijk die ik vele malen met mooi weer heb mogen, befietsen met mijn racefiets. De bochten die met daglicht voorspelbaar zijn. In het donker toch iets onvoorspelbaarder. Bij de tweede afslag van Zalk rijd ik het pittoreske dorp binnen. Met vandaag een interview met Zwier en Ester Kanis van restaurant De Oase. 

Op het moment dat ik door de deur van het restaurant wil gaan. Komt Zwier mij al tegemoet lopen. We lopen samen via het café het restaurant binnen. We zetten ons neer aan een tafel in het restaurant en Zwier begint onder het genot van een bakje koffie te vertellen. “Mijn ouders zijn hier in 1963 een kruidenierswinkel begonnen. Aan de linkerkant was het woonhuis en aan de rechterkant was de kruidenierswinkel.” Zoals u ook op de foto kunt zien. Vanaf ongeveer 1965 gaat de familie Kanis op de Zalker Oranjefeesten patat verkopen. Omdat er een heleboel aardappels over zijn, bakt de familie Kanis ook aan huis. Dit is de basis voor het toekomstige cafetaria. Ik vraag aan Zwier hoe het kan dat het allemaal zo gegroeid is? “Op een gegeven moment liepen Flip en ik met zakjes patat door het dorp. Eigenlijk ging dat van mond tot mondreclame. Later zijn mijn ouders elke vrijdag en zaterdag gaan bakken. Dit werd gewoon in de keuken gedaan. In een warme pan met olie onder een rieten kap. Dit ging een tijdje zo door, totdat mijn vader bedacht om maar eens de verzekering te bellen. Het was toch niet zo’n verstandig idee en het bakken begon in de schuur/garage achter de winkel.” Het leven gaat verder en de kruidenierswinkel wordt later omgedoopt tot een VIVO buurtsuper en dat blijft het tot 1993. 

Vanaf ongeveer 1965 gaat de familie Kanis op de Zalker Oranjefeesten patat verkopen.

In 1991 komen Zwier en Flip Kanis bij het bedrijf in. De snackbar wordt naar voren gehaald en eigenlijk wordt hier de basis gelegd voor De Oase zoals we het nu kennen. Ik vraag Zwier waar de naam De Oase vandaan komt. “De naam is bedacht door mijn vader. Een oase is een vruchtbare plek in de woestijn. Mijn vader zag deze plek als een vruchtbare plek in het dorp. Een dorp dat omheind wordt door hele mooie natuur. Maar die je ook kan typeren als de ‘middle of nowhere’. Maar dan moeten mensen maar eens in Zalk komen kijken.” 

Op een gegeven moment komt Ester, de dochter van Zwier bij ons zitten. Zij zal het restaurant van haar vader Zwier en haar oom Flip overnemen. Ik stel me voor dat ik in het restaurant aan het eten ben. Goed en lekker eten voor gepaste prijzen, want dat is waar De Oase voor staat. Maar ik moet mij nog even bedwingen en ik stel aan Zwier en Ester de vraag waar we Zalk van kunnen kennen. We kunnen Zalk natuurlijk kennen van Klazien uut Zalk, Nico de Haan de domineeszoon en vogelkenner die opgroeide in Zalk, het decor van de serie ‘Oorlogswinter’ uit 1976, de laatste bever in Nederland en van het boek ‘Papagaai vloog over de IJssel’ van Kader Abdolah. 

De Oase. Een restaurant met een bekende staat van dienst in onze omgeving. Een nieuwe uitdaging voor Ester. “In het begin had ik hele wilde plannen. Dit kan wel anders en misschien moet ik het op deze manier doen. Later kwam ik hier toch wel weer een beetje op terug. Mijn oom en vader hebben toch wel de basis gelegd voor De Oase en dat werkt. Op dit moment hebben we twee mooie zalen om te eten, een café en de cafetaria is er nog altijd. We hebben enthousiaste koks die ook graag creatief mogen uitproberen met nieuwe dingen en natuurlijk verschillende themafeesten die we organiseren. De mensen moeten natuurlijk ook wennen aan een nieuw gezicht. Je moet dan niet te snel willen” 

Ik bedank Zwier en Ester voor hun mooie verhaal. Met de gedachte in mijn achterhoofd: “Hier ga ik nog eens een keer uit eten.”

Verhalen uit Groot IJsselmuiden is een samenwerking van BrugMedia en het Beste van Kampen. Heeft u een bijzonder verhaal uit de kernen van Kampen? Laat het ons weten via hetbestevankamen@sambiq.nl.

Nick de Vries