Wethouder Jan Peter van der Sluis toont zijn favoriete jeugdboek: de Kameleon
Wethouder Jan Peter van der Sluis toont zijn favoriete jeugdboek: de Kameleon (foto: Maarten van Gemert)

Netwerk van schoolbibliotheken blijft zich uitbreiden met Rehobothschool in IJsselmuiden

Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
IJSSELMUIDEN – Basisschool Rehoboth in IJsselmuiden werkt nu ook samen binnen het initiatief ’Bibliotheek op school’. De schoolbibliotheek van de hervormde lagere school is geheel vernieuwd en uitgebreid. De opening door Jan Peter van der Sluis, twee weken geleden, luidde een feestweek in met tal van activiteiten. De wethouder deed ook een bekentenis over zijn eigen jeugd.

De uitdijing van ’Bibliotheek op school’ lijkt niet te stuiten. Veel basisscholen werkten al samen met Bibliotheek Kampen. De samenwerking binnen de aanpak ’Bibliotheek op school’ geeft een extra stimulans. Om het lezen, inclusief vaardigheid en plezier, onder de jeugd te bevorderen. Hoe belangrijk dat is, vertelde wethouder Jan Peter van der Sluis bij de opening van de geheel vernieuwde schoolbibliotheek van HBS Rehoboth aan de Drostenstraat.

HOIJ-scholen
Als eerste van de drie scholen binnen de Schoolvereniging HOIJ (Hervormd Onderwijs IJsselmuiden) gaat basisschool Rehoboth aan de slag met ’Bibliotheek op school’. Eben-Haëzer en Ichthus volgen later, vertelt leesconsulent Kirsten Polman van Bibliotheek Kampen. HOIJ bestaat nu 104 jaar en in dit project heeft Rehoboth de voortrekkersrol.
Polman versterkt namens Bibliotheek Kampen het schoolteam voor enkele uren per week. Ze zal de leerkrachten, leerlingen en ouders bijstaan met raad en daad over lezen, leesplezier en leesvaardigheid.

Collectie
Elke deelnemende basisschool krijgt een leesconsulent toegewezen vanuit de centrale bieb in de Van Heutszkazerne. Zij bezoekt regelmatig ’haar’ scholen en zorgt ervoor dat de collectie in de schoolbibliotheek actueel blijft. Het boekenassortiment van de Rehobothschool is flink op de schop genomen. In voorbereiding op ’Bibliotheek op school’ hebben vrijwilligers (veelal moeders van leerlingen) alles doorgepluisd en verouderde boeken opgeruimd.
Naast de collectieaanschaf door Bibliotheek Kampen, heeft Rehoboth zelf een groot budget ter beschikking gesteld voor nieuwe boeken. De actieve ”biebouders” werken nauw samen met de leescoördinator die elke school kent.


Op de achtergrond bij het raam Bianca en Barbara Boekeman uit Boekenburg (foto: Maarten van Gemert)

Doelstelling
In overleg met de leescoördinator gaat Polman haar taken nog vormgeven. Hiervoor wordt er onder andere gekeken naar de resultaten uit de jaarlijkse leesmonitor, waar de school dit jaar aan meegedaan heeft. „Daarmee bepalen we jaarlijks”, vertelt Polman, „of we nog op koers liggen en of onze inspanningen resulteren in een positief leesklimaat op school en meer leesplezier bij de leerlingen.”
Volgens Dieuwke de Goede, biebprogrammamanager Educatie en Participatie, doen er binnen gemeente Kampen naast HBS Rehoboth inmiddels 28 scholen mee aan deze aanpak:  „Met nog maar vier scholen te gaan, is de bieb hard op weg om het doel te behalen.” Eind 2019 hebben alle schoolbesturen, de gemeente en de Bibliotheek een intentieverklaring daarvoor getekend met het convenant ’Kampen leest!’.

Boekenburg
Het feest werd opgeluisterd door Bianca en Barbara Boekeman uit Boekenburg in heuse boekenjurken. Hierin was de hand van Quintus te herkennen, de Kamper instelling voor kunsteducatie die ook een workshop had georganiseerd voor de leerlingen. In een grote, sjieke fauteuil las de voorleeskampioen van school voor, in navolging van de wethouder. Die las voor uit de serie ’de Kameleon’, zijn favoriete jeugdboek. Talloze Kameleonverhalen heeft hij toen verzameld van zijn zakgeld en verslonden. Dat plezier gunt hij iedereen. ’Bibliotheek op school’ werkt daaraan, met nu ook in IJsselmuiden de Rehobothschool.