Deze bijdrage is geschreven door Steven Zwitser (raadslid GBK).
Deze bijdrage is geschreven door Steven Zwitser (raadslid GBK). Aangeleverd.

Column GBK: Terug naar het werkelijke normaal

"Als raadslid zomaar tegen verandering stemmen zit niet in onze aard. Ook de komende vier jaar zal GBK in besluitvorming eerder voor verbetering zijn dan voor verandering om de verandering.

Zo gaat de traditie van carbid schieten niet alleen maar over milieu of overlast. De waarde van deze traditie zit veel meer in het uitzien naar een week saamhorigheid in buurten en families. In de sociale kant van dit grootste stadsfeest in Kampen, in viering, ontmoeting en vriendschappen. Geweldig!
Dan ga je er geen argumenten met de haren bijslepen om dit verschijnsel af te schaffen. Bij GBK zagen we deze bedreiging vanuit verschillende kanten aankomen. Stichting Schuttersgilde en GBK zijn honderden uren per jaar bezig met voorbereiding, organisatie en evaluatie van deze prachtige traditie. Politiek en praktijk hebben elkaar hard nodig.

Ook de kogge gaat terug op een eeuwenoude Kamper traditie, die bescherming nodig heeft. Het zichtbaar tentoonstellen van tastbare geschiedenis kent grote waarde. Maar Kampen is helaas niet goed in miljoenenprojecten. Veel vragen en grote risico's. De gemeenteraad zit in een oriĆ«nterende fase. Het uiteindelijke besluit is nog niet genomen. De mooie kansen moeten wel verantwoord worden genomen. We willen geen kleine lettertjes met een miljoenenstrop. 

Schuttersgilde en GBK zijn honderden uren bezig met evaluatie van deze prachtige traditie.

Bij gewoonte en traditie denkt GBK aan de vrijheid die elke inwoner graag wil om het eigen leven naar eigen wens in te vullen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat veel in het dagelijks leven niet zo vanzelfsprekend is. Vrijheid verdient het om beschermd te worden. De wil van een persoon of de overheid mag niet automatisch diep ingrijpen in levens van een enkeling of een minderheid. De vrijheid van een specifieke woonwens geldt ook voor bewoners van woonwagens. De vrijheid om voor of tegen vaccinatie zijn mag niet door een meerderheid of overheid worden afgenomen. Bij deze en veel meer vrijheden zal de gemeente bereid moeten zijn om mee te denken. Pas dan kunnen mensen op adem komen en ontspannen leven."