Afbeelding
foto aangeleverd

Column: SGP in de kernen

KAMPEN - Als raadslid mag ik de gemeenteraad van Kampen vertegenwoordigen bij de burgerij van Grafhorst. Deze burgerij wordt gevormd door inwoners van de stad Grafhorst. Ja, de stad Grafhorst! In jaar 1277 wordt deze naam voor het eerst in een officiĆ«le akte genoemd. 

Sinds de gemeentelijke herindeling maakt Grafhorst deel uit van de gemeente Kampen. De burgerij werd oorspronkelijk gevormd door inwoners uit Grafhorst. Er was sprake van burgerrecht, onderverdeeld in jong- en oud-burgerrecht. Dit burgerrecht geeft recht op een gemeenschappelijke beweiding van een gebied van ongeveer 55ha groot, ook wel de Halingen genoemd.

Geldelijke vergoeding

Tegenwoordig wordt het gebied verpacht aan oud-burgers en krijgen de jong- en oud-burgers een geldelijke vergoeding. Ook de recent gerenoveerde bollenschuur heeft hier zijn oorsprong aan te danken. Namens de gemeenteraad ben ik elk jaar op de vergadering van de burgerij om mij als raadslid te laten informeren over deze unieke burgerij.

Wellicht herinnert u zich nog de motie over een BMX-baan in Grafhorst.

Als SGP vinden wij het belangrijk om oog voor de kernen te hebben. Zo willen wij niet alleen huizen bouwen in de stad Kampen, maar ook in de kernen eromheen. Leeft er behoefte naar woningbouw of naar andere voorzieningen buiten de stad Kampen? Wij bieden graag een luisterend oor!

Wellicht herinnert u zich nog de motie over een BMX-baan in Grafhorst. Die hebben wij enkele jaren geleden ingediend. Jammer genoeg heeft deze toen geen meerderheid gehaald. De SGP heeft zich ook sterk gemaakt voor het gebied de Buitenwaarden. In dit gebied is de infrastructuur nog lang niet op orde, terwijl de huizenbouw al jaren geleden is afgerond. 

Juridisch getouwtrek

Door juridische touwtrekkerij dreigen de inwoners hiervan de dupe te worden. Onder aanvoering van de SGP en met steun van enkele ander partijen is de gemeente opgedragen om vooruitlopend op de juridische afwikkeling vast een begin te maken met de infrastructuur. Een veilig en leefbaar gebied voor de bewoners is voor de SGP belangrijk!
Het gaat in de gemeenteraad vaak om de stad Kampen. De SGP brengt graag ook de andere kernen onder de aandacht. Mocht u met vragen zitten, schroom niet om contact met ons op te nemen. We zijn te vinden via kampen.sgp.nl.

Deze bijdrage is geschreven door Jan Noorland van de SGP-fractie.