Afbeelding
Foto Tennekes

Werkcafé Kampen in bedrijf (3 foto’s)

Algemeen

Maandag 7 maart 2022 was de opening van het Werkcafé Kampen, laagdrempelige plek waar werkzoekenden en mensen met vragen over werk gewoon binnen kunnen lopen.  De opening werd verricht door wethouder Jan Peter van der Sluis en directeur van Impact, Rob Rikmanspoel.

Van het kastje naar de muur. Dat komt op de Kamper arbeidsmarkt niet meer voor. Nu is er het Werkcafé, een laagdrempelige plek waar werkzoekenden en mensen met vragen over werk gewoon binnen kunnen lopen. Hier staan het kastje en de muur in één ruimte. Het werkcafé is een initiatief van de gemeente Kampen en Werkbedrijf Impact en zit aan de Gildestraat 1 in Kampen.

Het Werkcafé heeft reuring en gezelligheid. Je kunt er een kop koffie krijgen en je wordt vlot geholpen. Of je nu advies voor je loopbaan nodig hebt, een sollicitatietraining, hulp wil bij de Nederlandse taal, of een vrijwilligers- of betaalde baan zoekt. Werken gaat over meer dan alleen een betaalde baan hebben. Om te kunnen werken moet je fit zijn en weten wat je kunt. Voor al dat soort zaken kun je in het Werkcafé terecht. Ook zijn er computers waarmee mensen kunnen solliciteren en e-learnings kunnen volgen. Bijvoorbeeld omdat ze daar thuis de middelen of de rust niet voor hebben. 

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “Het Werkcafé kijkt direct naar wat iemand nodig heeft. Fitter worden, een opleiding volgen, gekoppeld worden aan een werkgever of vrijwilligersorganisatie, noem maar op. Het werkt lekker snel, want alle disciplines rond werk en re-integratie zitten onder één dak in het Werkcafé. Denk aan de werkconsulenten van de gemeente, de jobcoaches en loopbaanbegeleiders van Impact en de adviseurs van het regionale Werkgeversservicepunt. Bovendien verwijst het Werkcafé naar ketenpartners die ook iets kunnen betekenen in de ondersteuning van inwoners, zoals Financiën op Koers bijvoorbeeld.”

Om het Werkcafé heen zijn diverse maatschappelijk betrokken ondernemers gehuisvest. Zij huren én bedrijfsruimte én zetten mensen uit de brede doelgroep in. Daarnaast zijn ook het Werkgeverservicepunt (WSP) en uitzendbureaus actief. Al deze partijen versterken hiermee het concept om mensen vanaf dag één aan het werk te helpen.

De focus op werk betekent ook dat we vanuit het Werkcafé gaan samenwerken met diverse organisaties binnen het sociaal domein. Denk bijvoorbeeld aan alcohol & drugsverslaving, financiën op koers, armoedebestrijding en welzijn en zorg. Ook vanuit deze sociale basis worden inwoners verder geholpen in hun zoektocht naar zelfredzaamheid en betaald werk.

Afbeelding
Afbeelding