Afbeelding
Fred Sollie

Discussie gemeente Kampen en ontwikkelaar schoolgebouw over subsidie weer voor de rechter

Algemeen

KAMPEN - De restauratie en herontwikkeling van het schoolgebouw aan de achterkant van de Van Heutzskazerne in Kampen verkeert nog altijd in een impasse, nu er een geschil is tussen eigenaar BOEi en de gemeente over uitkering van een in 2016 toegezegde subsidie van vier ton. De eigenaar wil aan de slag met die vier ton en drie ton eigen geld, voor de eerste stappen. De gemeente weigert over de brug te komen, zolang BOEi niet is begonnen met de restauratie.

Dinsdag troffen partijen elkaar voor de tweede maal voor de bestuursrechtbank in Zwolle, nadat een bemiddelingspoging eind vorig jaar was mislukt. De kwestie draait om subsidievoorwaarden die zijn gesteld.

In 2016 heeft de stichting BOEi, die zich beijvert voor het herstellen en restaureren van cultureel erfgoed, het oude schoolgebouw gekocht waardoor het pand gered was van sloop. Sindsdien is het winter- en waterdicht gemaakt. De bedoeling is er vier appartementen in te maken. Maar eerst moet het gebouw gerestaureerd worden, en daar heeft de projectontwikkelaar subsidie voor nodig. De discussie is ingewikkeld, want wat waren de subsidievoorwaarden nu precies? Die vraag ligt nu voor bij de rechter, die over uiterlijk zes weken uitspraak zal doen.

Het pand bleek er veel slechter aan toe dan was verwacht. Het houtwerk zat aan de binnenkant vol met vocht en schimmels. Het zou voor 1,7 miljoen euro gerestaureerd worden, nog nagelaten de volgende inrichting tot vier loftwoningen.

Eigenaar BOEi wil dat de gemeente Kampen over de brug komt met de toegezegde vier ton subsidie. BOEi zegt kort gezegd: als we die vier ton krijgen, investeren wij ook. De gemeente Kampen: eerst moet 25 procent van de werkzaamheden verricht zijn voor we beginnen met betalen.

Uitspraak van de bestuursrechter over zes weken.

Nick de Vries

Nick de Vries