Afbeelding
Eigen foto.

Fraudeur Biodiesel Kampen moet curator 11 miljoen betalen

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De eigenaar van Biodiesel Kampen moet de curator van het bedrijf binnen een week 11,3 miljoen euro betalen. De curator stapte naar de rechter omdat hij vreesde dat de schuldeisers in het faillissement met lege handen achterblijven.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank. Eigenaar C. B. is eind vorig jaar tot 2 jaar cel veroordeeld in een tweede fraudezaak rond Biodiesel Kampen. Eerder kreeg hij 30 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk opgelegd. B. wist van oud frituurvet brandstof te maken. Een gouden business maar volgens het Openbaar Ministerie werd daar jarenlang mee gefraudeerd. In plaats van schonere ‘biodiesel’ werden andere producten verwerkt en daarnaast werd er met certificaten gerommeld. Het OM denkt dat B. en zijn handlangers zeker 70 miljoen euro rijker zijn geworden met de fraude en dat bedrag wil ze daarom van de fraudeurs afpakken. Ook Shell jaagt op de miljoenen van B.: later dit jaar dient een rechtszaak waarin het oliebedrijf 16 miljoen euro vordert. Beide vorderingen vormen een gevaar voor de curator die vreest straks met lege handen te staan en dus wil de curator via een kort geding betaling van miljoenen afdwingen.
De vorderingen van de curator van 9,9 en 1,4 miljoen euro bestaan uit leningen van B. uit de failliete bedrijven en de gefailleerde holding. Het gaat om een zogeheten rekening-courantverhouding waarbij een eigenaar geld feitelijk leent van zijn bedrijven. Het geld verdween in onder meer een Mercedes maar vooral in vastgoed op Bonaire en in Nederland. In Bathmen, Elburg maar met name in Harderwijk en Kampen gaat het om vele panden.
De rechter bevestigt dat de curator een spoedeisend belang heeft ter voorkoming van het leeghalen van de boedel. En ook omdat B., die momenteel in de gevangenis zit, die vordering niet betwist, wijst ze betaling van de miljoenen toe.