De goederen stapelen zich op in de vroegere bedrijfshal van Van der Weerd
De goederen stapelen zich op in de vroegere bedrijfshal van Van der Weerd (foto: Maarten van Gemert)

IJsselmuiden en Grafhorst bieden Oekraïense vluchtelingen onderdak en goederen in overvloed

Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
GRAFHORST – De vluchtelingenstroom uit Oekraïne zet particulieren en bedrijven uit Kampen aan tot diverse spontane acties. In Grafhorst is een rookworstenactie van Van der Weerd aan het begin van de oorlog uitgelopen in een enorme verzameling aan hulpgoederen. De familie maakt dankbaar gebruik van haar leegstaande bedrijfshallen en –woningen. Meerdere bussen met vluchtelingen zijn inmiddels aangekomen in IJsselmuiden.

Kerken, bedrijven en organisaties hebben de handen ineen geslagen om de voor de oorlog vluchtende Oekraïners ”bad, bed en brood” te bieden, om het eufemistisch uit te drukken. Vanuit Hervormde Gemeente De Hoeksteen worden veel acties gecoördineerd, zoals de goederenstroom naar Van der Weerd en het onderdak dat de leegstaande pastorie van de RK Kerk biedt aan drie moeders en dertien kinderen.

Worstenactie
Bij aanvang van de oorlog in Oekraïne werd er een actie opgezet in samenwerking met Stichting IJsselmuiden Helpt Oekraïne. Kleinere en grotere bedrijven ondersteunden de actie voor de partnerkerken waarmee De Hoeksteen vanouds contact heeft. De opbrengst ging volledig en rechtstreeks naar twee dominees die hun gemeente hebben aan de grens met Hongarije. De binnenlandse vluchtelingenstroom is inmiddels ontaard in een exodus naar andere Europese landen. De hulp is daarmee ook geëxplodeerd, zoals de opbrengst van een nationale actie bijna een recordbedrag liet zien op giro 555.
Lokaal doen tal van mensen een duit in het zakje. Familie Van der Weerd zette drie jaar geleden haar bedrijfsactiviteiten voort op een nieuw terrein aan de andere kant van het dorp. De vroegere bedrijfshal wordt nu ingezet voor het verzamelen van voedsel, kleding, schoeisel, meubels, speelgoed en wat al niet meer. De directie van Van der Weerd Grafhorst B.V., in de persoon van Jaap Peelen en Henk Jan van der Weerd, zijn er beduusd onder. „Het is een komen en gaan van mensen die spullen af komen leveren”, aldus Peelen die vertelt hoe sommigen rechtstreeks boodschappen van de Plussupermarkt komen brengen.

Zes dagen
In zes dagen, een bekende periode uit het bijbelboek Genesis, is de hal volgestroomd. De kleding wordt gesorteerd en bij de tafels staat in twee talen wat erop ligt. Er staat ook een wasmachine waarmee Oekraïense vrouwen ’s middags de was komen doen. Sommige vluchtelingen hebben onderdak gekregen in bedrijfswoningen. De samenwerking tussen de vele partijen wordt nog uitgewerkt, schetst Henk Jan van der Weerd. Een schatting van het aantal opgevangen vluchtelingen op dit moment, durft hij niet te geven net zo min als de gemeente.
Op het Kamper stadhuis is een ’Taskforce Oekraïne’ ingesteld die zich over alle facetten buigt die de exodus met zich meebrengt. De gemeente heeft een dringende oproep gedaan om alle vluchtelingen te melden en te registeren om het overzicht te behouden en klaar te kunnen staan voor de mensen.


Gesorteerde kleding en wasgelegenheid voor de Oekraïense vluchtelingen (foto: Maarten van Gemert)

Twee bussen
Anderhalve week geleden en afgelopen weekeinde is er bij De Hoeksteen een touring car gearriveerd met opgeteld zo’n zestig vluchtelingen uit Oekraïne, vertelt Marleen Kragt. Zij coördineert met een werkgroep (”geen taskforce”) vanuit De Hoeksteen de opvang waarvoor plaats is gevonden verspreid door de hele gemeente Kampen. De vluchtelingen komen met name uit één partnerkerk. De tweede redt zichzelf tot nu toe en de derde partnergemeente biedt opvang voor de binnenlandse vluchtelingenstroom die ook nog steeds aanhoudt.

Het contact tussen gemeente Kampen en zijn familie is heel nauw, vertelt Henk Jan van der Weerd ten slotte. Als logische speerpunten noemt hij school voor de kinderen, werk of dagbesteding voor de vrouwen en medische zorg. De goederenstroom en andere hulp in Grafhorst houdt aan en toont de enorme verbondenheid, onderling in de dorpen en naar buiten toe met Oekraïne.


Enkele vluchtelingen uit Oekraïne kregen twee weken geleden onderdak in de leegstaande pastorie van de RK Kerk in IJsselmuiden (foto: Gertjan van Wijngaarden)