Rechts de leerlingen van de winnende school, Het Pieter Zandt.
Rechts de leerlingen van de winnende school, Het Pieter Zandt. Foto Tennekes

Groot Kamper Scholierendebat gewonnen door Pieter Zandt

KAMPEN – De leerlingen van de Pieter Zandt kroonden zich op vrijdag 11 maart tot winnaar van het Groot Kamper Scholierendebat 2022, dat georganiseerd was door CDJA IJsseldelta. Zij versloegen nipt een team uit de bovenbouw van het Ichthus College en een raadsledenteam, waaraan verschillende Kamper politici deelnamen. De prijs voor beste individuele debater werd door de driekoppige jury uitgereikt aan Melissa Braham van het Ichthus College.  

In de raadzaal van het stadhuis vormden Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA), wethouder Bas Wonink (CDA) en journalist Nick de Vries (De Brug) de jury. Niek Teune en Suzanna Broekhuizen, voorzitter en vicevoorzitter van CDJA IJsseldelta, namen de rol van dagvoorzitter op zich. De Pieter Zandt en het Ichthus College vaardigden een team af. Het Almere College was dit keer niet in de gelegenheid om aan te sluiten. Wel nam er een gelegenheidsteam van commissie- en raadsleden en andere fractieondersteuners afkomstig van diverse partijen uit de gemeenteraad deel aan het evenement.
Het team van de Pieter Zandt sloot het Groot Kamper Scholierendebat als winnaar af. Juryvoorzitter Hilde Palland: "We hebben genoten van de betrokkenheid van alle deelnemers. De drie teams waren wellicht eerst wat aarzelend, maar kwamen steeds meer op stoom. Het viel de jury op dat de beide scholenteams zich grondig hadden voorbereid en de debatrondes in gingen conform de regels van het debat, met inhoudelijke opzetten waarin ook telkens drie argumenten overzichtelijk werden gepresenteerd.”

De jury vond het moeilijk om uiteindelijk uit de scholenteams een winnaar aan te wijzen. "Het team van het Ichthus College was tot de tanden toe bewapend en ging vol bravoure de strijd aan. Zij gebruikten een aantal sterke oneliners. Dergelijke zinnen pikken journalisten direct op in een debat als quote voor in de krant”, zegt Nick de Vries: "Bas Wonink vult aan: "Bij het team van de Pieter Zandt zagen we dat argumenten zorgvuldig waren gekozen. Het team ging goed in op argumenten van de tegenstanders en weerlegde deze. Ze waren verbaal misschien iets bescheidener, maar wisten wel de essentie te benadrukken. Dat heeft voor de jury de doorslag gegeven.”

Rechts in beeld de individuele winnaar van twee jaar geleden Sil van 't Veen. Dit jaar won hij de pubquiz.