Bernard van de Belt
Bernard van de Belt Aangeleverd.

5 vragen aan: Bernard van de Belt lijsttrekker Kamper SGP-fractie

1.     Welke partij lijkt ideologisch het meest op jullie en wat is het meest uitgesproken verschil?

Ideologisch heeft de SGP het meeste met de Christenunie. We zijn blij en dankbaar dat we op zaken die betrekking hebben op Bijbelse kernwaarden zij aan zij mogen staan, zoals de zondagsopenstelling van winkels. Tegelijkertijd merkten we dat we de afgelopen jaren, toen er bezuinigd moest worden, ook verschillen ontstonden. Eén van de eerste bezuinigingen, was op het armoedebeleid. Dat vond de SGP ontzettend pijnlijk en we zijn hier faliekant op tegen. Er is bijv. zo’n 5000 euro bezuinigd op voorzieningen van kinderen: Konden ze in het verleden bijv. naast zwemles ook muziekles deels vergoed krijgen, nu moeten de kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kiezen. Dat vinden we echt een onbegrijpelijke bezuiniging. Daarnaast was de SGP faliekant tegen op verhoging van OZB op woningen en niet-woningen. We hebben in een tegenbegroting ook laten zien dat het niet nodig is. Helaas vonden we bij bovenstaande punten de Christenunie niet aan onze zijde.

2.    Wie zijn uw helden en waarom?

Iedereen heeft zich de afgelopen periode in de raad ingezet, en op die manier is er gewerkt aan behoorlijk bestuur. De SGP-fractie heeft buitengewoon veel respect voor de manier waarop mensen die in de frontlinie van de Corona-crisis gewerkt hebben, een bijdrage aan de samenleving hebben gegeven. We denken dan mensen in de gezondheidszorg, de uitvaartzorg, pastorale zorg enz.. Een vergeten groep, maar die het de afgelopen periode ook erg moeilijk hebben gehad, zijn de plaatselijke ondernemers. Zij vielen vaak buiten allerlei regelingen, konden niet terugvallen op landelijke ketens en moesten keihard werken om het hoofd boven water te houden. Regelmatig zagen ze hun spaargeld, buffers en pensioen verdampen. Voor hen moet de overheid er met name ook zijn!

3.    Wat was de afgelopen jaren nooit gebeurd als jullie het voor het zeggen hadden?

Als de SGP het 100% voor het zeggen had, zou er geen verhoging van de OZB plaatsgevonden hebben. Zeker in deze tijd, waarin ook nog eens de energielasten verhoogd worden, voelt de verhoging extra zwaar. Dat was niet nodig. Voor de SGP is het meest pijnlijke moment in de afgelopen periode de openstelling van de winkels op zondag geweest. Willens en wetens overtreden we hierbij Gods goede geboden. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over al die mensen die nu gedwongen op zondag moeten werken.

4.    Waar gaat de SGP zich sterk voor maken?

De aanpak van de corona-crisis heeft de samenleving ontwricht. Er zijn maatregelen gekomen die tweedeling gegeven hebben. Daarbij denken we met name aan de Coronapas. Door allerlei bezoekbeperkingen zijn ouderen de vergeten doelgroep en grote slachtoffer van het beleid geworden. De gemeentelijke overheid heeft hierin een belangrijke rol. Eenzaamheid is nog nooit zo hoog geweest. Zeker onder ouderen. Meer dan ooit moet de gemeente alles in het werk stellen om de solidariteit en noaberschap terug te brengen. Daarnaast is de woningcrisis groot. Je zou maar jongere zijn en nu een huis willen kopen. Of senior, en smachten naar een appartement. Wat ons betreft gaan we zo hard mogelijk bouwen en zijn we uitnodigend naar projectontwikkelaars die in Kampen willen bouwen!

5.   Wat betekent uw verkiezingsslogan?

De SGP is gericht op de kern. We hebben de aandacht voor onze historische binnenstad. Maar we hechten ook aan de overige kernen van de gemeente Kampen. Wat ons betreft komt er een aparte ambtenaar voor de kernen: een kernmanager. Maar je richten op de kern betekent ook: je richten op dat wat er écht toe doet. Voor de SGP: God dienen, ook in de politiek. Wij zijn gericht op het hart van mensen. De Bijbelse kernwaarden doortrekken heel ons handelen. Dat doet er echt toe, dat is de kern.