vlnr: Steven Zwitser, Elina Schmidt-Blokzijl en Suat Azer van GBK.
vlnr: Steven Zwitser, Elina Schmidt-Blokzijl en Suat Azer van GBK. Aangeleverd.

GBK ziet mogelijkheden om het dagelijks bestuur van Kampen te verbeteren

(Ingezonden door GBK)

Je hoort nog wel eens over de kloof tussen politiek en samenleving. Dat klopt. GBK heeft nu een breed opgezette jongerenafdeling. Het is goed om concreet invulling te geven aan participatie. 

\Dat betekent “meedoen.” De jeugd is de toekomst. Investeren in de jeugd is belangrijk. Logisch dat ze meedoen door concrete inbreng. De ervaring leert dat de GBK- jongeren creatief, redelijk en volwaardig meedoen in gesprekken. Ze komen met voorstellen en ideeën en zijn zeer wel in staat deze te bespreken en uit te werken.

Participatie gaat ook om ontwikkeling van buurten en plannen van de gemeente om bijvoorbeeld aanpassingen te doen in wegen en groenvoorziening. Daarbij geeft GBK aan: geef bewoners een stoel aan de tafel van begin tot het eind. Serieus en volwaardig met elkaar in gesprek staan. Niet alleen aan het begin een zogenaamde “ophaalronde van meningen.” Immers leren we van elkaar en doen het samen! Juist ook aan het einde en als een project is afgesloten. Juist dan een goede evaluatie organiseren. Heel simpel. Wat ging goed? Wat kan een volgende keer beter? Dat hoort bij een samenleving waarvan we allemaal vinden dat we met elkaar in contact moeten zijn.

GBK ziet nog meer verbeterpunten. Vanuit het gemeentehuis worden burgers niet teruggebeld. De beloofde burgerparticipatie wordt niet of nauwelijks door burgers als zodanig ervaren. Minderheden piekeren zich suf hoe hun overtuiging op de agenda van de gemeente komt, daar blijft en waardig wordt afgehandeld. Oude gewoonten in het gemeentehuis, zoals aanbesteding, passen niet meer in deze tijd.

Het besef dat iedereen samen het geheel vormt zit in het DNA van het GBK. De ombudsfunctie moet zeker blijven. De gemeente moet zichzelf meer regels opleggen. Binnen 24 uur reactie van een ambtenaar op een vraag. Vaste termijnen voor vergunningen.

In Kampen is het veel ons-kent-ons.

In Kampen is het veel ons-kent-ons. Dat heeft zeker voordelen en kan waardevol zijn. Maar dat moet een goede deal niet in de weg staan. Een goede deal met een projectontwikkelaar betekent een goede deal voor de burgers. Betaalbare grond. Betaalbare huizen. Ja, we komen bouwers tekort en er moet snel gebouwd worden. Maar de raadsleden moeten niet in de tang van projectontwikkelaars zitten. Dan maar net iets meer tijd, een openbare aanbesteding en daar open en eerlijk steeds de beste keus maken. Schimmige achterkamertjes en vriendjespolitiek past niet bij 2022 en de toekomst.
Belangrijker is om met burgers te delen wat er in hun stad gebeuren gaat. Dat getuigt van een zuivere bedoeling, eerlijke intenties en respect voor de Kampenaren. GBK is een beweging midden in de samenleving. Rechtvaardigheid is een drive die we allen delen. Stem 16 maart GBK Lijst 2!