Hart voor Kampen:
Bouwen, bouwen, bouwen

(Ingezonden door Hart voor Kampen)

Het is te vinden in elk verkiezingsprogramma: “Er moeten nieuwe betaalbare woningen worden gebouwd. 

Daar is behoefte aan in Kampen”! Maar hoe dan? Hoe vaak hebben we dat de afgelopen jaren ook niet in de raad gehoord. In 2005-2006 besloot de raad om de grondpolitiek uit handen te geven aan projectontwikkelaars. Onze lijsttrekker Albert Holtland was toen fractievoorzitter. Hij en zijn mede raadsleden waren tegen dat plan. Dat zijn we nog steeds!
Nu is Albert wethouder. Zit aan de ‘andere kant van de tafel'. Je weet dat de vraag er is in de samenleving, onder de jongeren maar ook onder ouderen. De gemeenteraad vertaalt die vraag naar raadsvragen en de wethouder wordt op pad gestuurd. Meer en betaalbare woningen in Kampen. Maar haal je die vandaan? Wie gaat die bouwen? Waar ga je die laten bouwen? Wat is betaalbaar? Allemaal vragen die dan beantwoord moeten worden.
Als eerste: Wat is betaalbaar? In de binnenstad gaan kleine huisjes en appartementjes voor meer dan € 200.000,= van de hand. Als ze niet gekocht worden voor zelfbewoning dan gaat de eigenaar de huurmarkt op. Immers de rente is laag. Voor die 2 ton aan hypotheek betaal je bij 1,5% maar € 3.000,= rente per jaar. Rentelasten € 250,= per maand! Bij een huurprijs van € 720,= per maand (de huursubsidiegrens) is de opbrengst per jaar € 8.640,=. Na aftrek van de kosten hou je zo'n € 5.000,= over en maak je op je (geleende) geld een rendement van 2,5%. Als je niet leent maar met eigen geld financiert maak je 4% rendement op je geld. Dat geeft geen bank meer!
Dus worden de goedkopere woningen in de binnenstad opgekocht om vervolgens op de huurmarkt terecht te komen. Niet bij jonge eigenaren, maar kapitaalkrachtige huisjesmelkers.
Wij kunnen in het bestemmingsplan bepalen wat er gebouwd mag worden, maar de grondeigenaar/ontwikkelaar bepaalt wanneer hij gaat bouwen. Het is al meerdere keren voorgekomen dat de ontwikkelaar aangeeft nog maar even niet te gaan bouwen in Kampen omdat hij daar niet kan bouwen wat hij wil. Of hij vraagt een bijdrage van de gemeente om de bouw van goedkopere woningen mogelijk te maken. Dat vinden wij niet de juiste weg want dan gaat de gemeente de toekomstige winst van de eerste eigenaar financieren.
Waar het allemaal mee begint is met bouwgrond in eigendom te hebben, die uitgeven aan toekomstige woningeigenaren om een huis te bouwen. Dat mag vrijstaand, twee-onder-een-kap, sociale huur, een tiny-house of een andere woonvorm zijn. We kunnen de grond in eigendom overdragen of in erfpacht uitgeven, of verkopen met een achtergestelde lening, allemaal mogelijkheden die je als grondeigenaar hebt en waarmee je de bouwers tegemoet kunt komen.
Daar wil Hart voor Kampen dan ook aan werken de komende periode, zelf weer bouwgrond aankopen, bouwrijp maken en uitgeven. Dat kan de woningmarkt vlot trekken en de burger van Kampen helpen om zijn/haar droom waar te maken.