Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Skonenvaarder ziet inspanningen beloond met ondertekening contract project recreatieterreinen

Sport

KAMPEN - Het is een bijzondere periode voor Kanovereniging Skonenvaarder. In het gebied waarin de Kamper vereniging zich bevindt wordt volop gewerkt met projecten als de nieuwe Reevesluis, de versterking van de Drontermeerdijk, een nieuwe brug over de N307 en de sloop van de Roggebotsluis met als doel om de waterveiligheid in Kampen en Dronten te verbeteren. Ook wordt druk gewerkt aan de aanpassingen op de verschillende recreatieterreinen. 

Bij de grens van het terrein van KV Skonenvaarder en Europarcs is donderdagmiddag de formele opdracht voor de uitvoering van de werkzaamheden van het project ‘recreatieterreinen’ aan de kant van Overijssel ondertekend door Rob van der Werf (namens de provincies Flevoland en Overijssel) en Twan van den Top van JTW Projecten. 

Het project ‘recreatieterreinen’ is één van de vier projecten binnen de huidige fase van het IJsseldeltaprogramma. “Het project is na de voorbereiding door provincie Overijsel nu in uitvoering. Wij zijn erg blij met de goede samenwerking tussen alle partijen en de manier waarop iedereen voortvarend aan de slag is gegaan om dit werk, grotendeels vóór aanvang van het nieuwe vaarseizoen, te realiseren”, aldus Van der Werff. 

Met de aanleg van de Reevesluis en het Reevediep en, in 2023, de sloop van de Roggebotsluis, zijn grotere verschillen in de waterstand mogelijk dan nu het geval is. Zo worden de havens in het Drontermeer in de zomer door een lager waterpeil van het IJsselmeer minder diep, en kan het peil vooral in de winter hoger worden door de wind en een grotere waterafvoer van de IJssel. 

Om deze sterker wisselende waterstanden op te vangen zijn werkzaamheden nodig aan de recreatieterreinen langs het Drontermeer. Als onderdeel van het project worden haventjes gebaggerd en kades en terreinen deels verhoogd. Daarnaast worden aanlegvoorzieningen zoals steigers vernieuwd. 

De werkzaamheden nabij het haventje van Europarcs en kanovereniging Skonenvaarder zijn in volle gang. Al uitgevoerd is de aanpassing aan de waterkering bij het ontvangstgebouw van EuroParcs en de herinrichting van het terrein, net als de verhoging van de Reeveweg. Twan van den Top van JTW Projecten: ”Ik ben ontzettend trots en blij dat wij de opdracht recreatieterreinen mogen uitvoeren. We werken al jaren met en voor EuroParcs, en zien deze opdracht als een erg mooie aanvulling hierop. We hopen op een hele mooie tijd samen en gaan ervoor zorgen dat Skonenvaarder zich helemaal thuis gaat voelen in hun nieuwe onderkomen.” 

De officiële opening van Europarcs staat gepland voor 8 april. Dan zijn er tussen de 80 en 90 woningen beschikbaar. Uiteindelijk worden dat 400 woningen. Europarcs wil komend seizoen een klein zwembad creëren in het pand van de voormalige Music Club. In dit gebouw komen de receptie, een restaurant en dus een zwembad. 

Op het terrein van de naastgelegen kanovereniging Skonenvaarder worden de oefenvijver en het gebied rondom het starteiland uitgebaggerd, het terrein opgehoogd en opnieuw ingericht. Daarnaast voert de aannemer groot onderhoud uit aan de damwand van het starteiland, komen er onder meer drijvende instapsteigers en een nieuwe opslagloods. Thijs Bont, erelid van Skonenvaarder: ‘Met de ondertekening van dit contract zien wij onze jarenlange inspanningen beloond om een uitstekende watersportlocatie te kunnen handhaven op deze plek aan het Drontermeer. Wij hebben, nu nog ‘met de voeten in de klei’, vertrouwen in de samenwerking met de provincies, JTW en de andere partners.” 

Naast deze fysieke waterkering zijn er ook andere maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat de gasten van het nieuwe vakantiepark droge voeten houden. Zo ligt er een hoogwaterplan klaar voor die momenten dat het spannend wordt qua waterveiligheid. “Mooi op tijd voor onze geplande opening op 8 april”, aldus Hans van Ginkel namens het in aanbouw zijnde vakantiepark.Voor Remko Schultz van de gemeente Kampen betekent het veel dat niet alleen alle grote belangen zijn onderzocht en geborgd, maar dat er ook aandacht is voor de belangen van de recreatieterreinen, en nu in het bijzonder de kanoverenging. “Met de komst van de grondwal met de gewenste hoogte en alle andere voorzieningen die worden uitgevoerd kan de kanovereniging op deze unieke locatie nog jaren blijven bestaan. Op hun perfecte stek aan het water, buitendijks maar wel veilig.’’

Gerard Meijeringh