’s-Heerenbroek temt Dieze West

’S-HEERENBROEK - ’s-Heerenbroek heeft zaterdag een uitstekende prestatie geleverd. De ploeg slaagde erin om Dieze West in toom te houden en sleepte een 0-0 remise uit het vuur. Het was het eerste puntenverlies voor de sterke koploper in de vierde klasse D dit seizoen.

Dieze West is dit seizoen bezig aan een ware zegetocht in de vierde klasse D. De ploeg won tot zaterdag alle negen wedstrijden, scoorde maar liefst 51 keer en kreeg slechts 7 treffers tegen.

Op 2 oktober vorig jaar maakte ’s-Heerenbroek kennis met de kracht van Dieze West. De ’s-Heerenbroek-trainers Freddie van den Burg en Carlo Bergsma weigerden om zich aan te passen en vervolgens kreeg ’s-Heerenbroek een pak slaag (7-1). In het bekerduel tegen Veensche Boys bleek al dat het duo geleerd had van deze nederlaag en maakte ’s-Heerenbroek het de tweedeklasser met een realistische speelwijze moeilijk. Zaterdag gebeurde hetzelfde tegen Dieze West. En dit keer hield ’s-Heerenbroek er ook iets tastbaars aan over, een bonuspunt.

De puntendeling was zeker niet onverdiend. Dieze West had grote moeite om iets te creëren tegen een compact spelend ’s-Heerenbroek. Daarnaast kreeg ’s-Heerenbroek de betere kansen. Jelmer Wennemers had ’s-Heerenbroek al in de 2e minuut aan de leiding kunnen brengen. Alleen voor de keeper had hij de bal voor het inschieten, maar hij schoot te slap in.

In de 14e minuut ging de arbiter in de fout. Rob Henniphof werd weggestuurd. Hij ging alleen op af de keeper, maar kreeg een duw in de rug en belandde in het gras. De scheidsrechter gaf een vrije bal en liet de kaarten op zak, terwijl rood hier op z’n plaats was geweest. Dat was ook de mening van Henniphof. “Het was een overtreding. Dat had een rode kaart moeten zijn.”

Dieze West had geluk, maar zat niet lekker in de wedstrijd. Op het natuurgras van ’s-Heerenbroek liep de bal niet lekker vlot en bleef het gevreesde combinatiespel van de koploper uit. ’s-Heerenbroek bleef gemakkelijk op de been. De bezoekers waren voor rust één keer gevaarlijk. Na een fout achterin bij ’s-Heerenbroek kopte keeper Jelmer Visscher de bal weg. Vervolgens bracht Dieze West de bal opnieuw in. Er ontstond een schietkans voor Mohammed el Bouhni, maar de afwerking was ondermaats.

Na rust gooide Dieze West er meer strijd in. ’s-Heerenbroek kwam een tijdje onder druk te staan, maar wederom bleven grote kansen uit. Aan de andere kant had Jelmer Wennemers weer kunnen scoren. Weer ging hij alleen op de keeper af. Het schot was niet goed genoeg en de redding van Dieze West-goalie Nick Bouwman was prima. Daarna moest ’s-Heerenbroek-keeper Jelmer Visscher nog één keer serieus in actie komen. Levi el Atiaoui stoomde op en nam vervolgens het doel onder vuur. Visscher tikte de bal naast. Even later ging Rob Henniphof tegen het gras en claimde ’s-Heerenbroek een penalty. “Ik werd even vastgehouden, maar ik kon al niet meer bij de bal. Dan moet je wat proberen”, aldus Henniphof.

Even later werd hij gewisseld. Vanaf de kant zag hij dat zijn ploeg de remise over de streep trok. Henniphof was dit seizoen lange tijd niet fit. Steeds weer kreeg hij last van zijn hamstring. Dit jaar was hij weer fit en daarmee bezorgt hij ’s-Heerenbroek een extra wapen. “Rob is heel slimme voetballer. Hij kan de wedstrijd naar zijn hand zetten door in de bal te komen en aanspeelbaar te zijn. En hij staat altijd op de goede plek”, aldus ’s-Heerenbroek-trainer Freddie van den Burg.

Dit seizoen staat Henniphof op zeven treffers in de competitie. Vijf maakte hij er in 2022. “Wat mijn doel is? Twintig treffers. Mijn record is twaalf”, lacht Henniphof. Maar dat was dat seizoen dat in maart werd afgebroken vanwege corona.” Wat Henniphof ook doet is keihard werken, net als de rest van ’s-Heerenbroek. Hoewel hij graag wil voetballen, was hij toch blij dat hij in de 73ste minuut naar de kant werd gehaald. “Het pijpje was leeg. Ik ben al 33 en ook nooit een loopwonder geweest”, besluit hij met een lach.