Activiteiten in de Sint Jorisstraat in Kampen.
Activiteiten in de Sint Jorisstraat in Kampen. Foto Tennekes

Activiteiten rondom NL Doet in Kampen

(door Alissa Riezebos)

KAMPEN - NL Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dit jaar was dat 11 en 12 maart. Op deze dagen steken duizenden mensen de handen uit de mouwen voor een gekozen doel. Iedereen kan meedoen en ervaren hoe vrijwilligers het verschil maken. In Kampen waren er verschillende acties opgezet, waaronder een klus bij het Biermuseum Kampen.

In 2018 heeft Stichting Werk in Uitvoering haar naam definitief gewijzigd naar Museum Huys der Kunsten. De stichting heeft gezorgd voor het behoud van de monumentale panden aan de Voorstraat, namelijk de smederij en het pand van het Huys der Kunsten. In 2001 lukte het met vele vrienden, vrijwilligers en anderen om de monumentale panden in handen te krijgen. Toen het Huys der Kunsten 20 jaar bestond is hier het Biermuseum Kampen begonnen.
Er werd hop geplant, gevolgd door een geschiedenisles. Daarna vond een bierbrouwerij workshop plaats met ook een proeverij. Ook kreeg iedere nieuwe vrijwilliger een Hopplant. Elise van Heck, directeur, vertelt: "Het biermuseum is vorig jaar begonnen in het Huys Der Kunsten. We bestonden 20 jaar en de yoga studio achteraan de begane grond stopte met lessen aanbieden op locatie. We ontdekten dat de eerste bewoner van dit pand niet alleen koopman was, maar ook bierbrouwer. Wij hebben toen Kamper Trots gebrouwen, volledig volgens historisch recept en besloten het museum van het Huys der Kunsten en het bier te combineren in een biermuseum! Sinds vorig jaar september hebben we een proeflokaal. Maar na de enorme positieve ontvangst kwam dan toch de nieuwe lockdown in november 2021. Nu proberen we weer met een goed team op te starten.”
Het Biermuseum is al langere tijd op zoek naar vrijwilligers. Met een team van vier man is versterking heel erg welkom. Toen iemand tipte over het bestaan van NL Doet was Elise meteen enthousiast. "Het is een mooie mogelijkheid om mensen te ontmoeten. Als de helft van deze mensen al bij ons blijft als vrijwilliger, dan is de dag voor ons helemaal geslaagd."
Ook de in Sint Jorisstraat in Kampen vonden diverse acties plaats. Er werden planten gepland en de straat werd eens goed aangeveegd.