Boekomslag 'De weduwe'
Boekomslag 'De weduwe' PR

Familiekroniek achterkleindochter van Kamper bakker De Jong

KAMPEN - Ellen De Vriend-de Jong uit Vlissingen presenteerde zaterdag 19 maart in het Zeeuwse Goes de familiekroniek ‘De Weduwe’. Hoofdpersoon is bakker Jan de Jong (1879 – 1910) uit Kampen.

De schrijfster heeft twee jaar aan het manuscript gewerkt. In de jaren daarvóór zocht ze de stamboom van haar familie De Jong in Kampen en Zwolle uit, maar ze wilde graag meer weten over haar voorouders.
De weduwe begint bij Cornelis de Jong. Hij werd in 1789 geboren in houtzaagmolen Het Fortuin in Zwolle, waar zijn vader knecht was. Cornelis trouwde in 1815 en ging met zijn vrouw aan de Oudestraat in Kampen wonen. Het ging de brood- en koekbakker daar voor de wind. Na elf kinderen ter wereld te hebben gebracht, overleed zijn vrouw. Haar jongere zus kwam voor het moederloze gezin zorgen. Ze was nog maar vijfentwintig, maar had een duidelijke ‘klik' met haar twintig jaar oudere zwager. Ze trouwden, nadat toestemming van de koning was verkregen, en kregen ook elf kinderen.
In het boek komen de weersomstandigheden aan bod, stadsboeren, oorlogen, epidemieën en de overstroming van de Zuiderzee in 1825. Maar ook de opkomst van de sigarenindustrie, het armenbrood dat werd gebakken en de militaire dienst.
Het veertiende kind van Cornelis, Willem de Jong, werd in 1837 geboren aan de Oudestraat. Hij was brood- en koekbakker en werd de vader van Jan (Johannes Antonius Vincentius) de Jong. Het gezin verhuisde in 1894 naar de Melkmarkt in Zwolle, waar Willem een bakkersaffaire begon.
Jan de Jong vertrok in 1902 naar het Zeeuwse Heinkenszand. Waarom kon de schrijfster niet achterhalen. "Er stond een advertentie in de krant voor een bakkersknecht. Maar Zeeland was toen wel erg ver weg voor iemand uit Kampen.”
Jan werkte voor weduwe Dina van Eijkeren, die een eigen bakkersaffaire had. Zij was zo blij met zijn vakmanschap dat ze hem strikte en ze overhaast moesten trouwen. Dat betekent integreren in een klein dorp, steeds meer monden te voeden en armoede. Ook voor een middenstander waren het moeilijke tijden. Amerika en de grote stad lonkten en Jan wilde daar zijn geluk gaan beproeven. Zijn beslissing liep uit op een drama en weduwe Dina keerde berooid terug naar Zeeland. Hoe moest ze zich redden met haar zeven kinderen? Een zwaar leven van armoede, ontberingen en epidemieën wachtte haar. De Weduwe telt 160 pagina's en kost 16,95 euro.