Foto: Op de foto: Yvonne Poortinga ergert zich groen en geel aan de hondenpoep in 'haar' Morrensteeg.
Foto: Op de foto: Yvonne Poortinga ergert zich groen en geel aan de hondenpoep in 'haar' Morrensteeg. Leo Polhuijs

Hink, stap, sprong om hondenpoep te ontwijken

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Je stapt je voordeur uit, de straat op en: splatsjjj, je trapt in een dikke vette hondendrol. Het overkomt Yvonne Poortinga regelmatig. Ze woont aan de Morrensteeg in het  centrum en ergert zich  dood aan alle viezigheid op straat. 

Als ze de deur uitgaat, stapt de Kampense vanuit haar bovenwoning direct de voordeur uit op straat en treft daar vaak uitwerpselen aan. ‘’Hartstikke vies en onhygiënisch. Ik moet soms met een hink stap sprong door de straat  om alle poep te ontwijken.  Als mensen in de poep hebben getrapt, verspreiden ze de viezigheid  ook nog eens via hun schoenzolen. Ik vind dat hondenbezitters hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de boel  opruimen. Een kwestie van mentaliteit. Dat je een hond hebt is prima maar ruim de viezigheid dan op. Ik zie ook drollen liggen on parkjes waar kinderen spelen. Onbegrijpelijk…’’ Yvonne heeft de gemeente gemaild om het probleem aan te kaarten. ‘’De reinigingsdienst komt vaak in de Oudestraat, het lijkt me een kleine moeite om de Morrensteeg ook even mee te nemen tijdens de schoonmaakbeurt. Als ik aan de bel heb getrokken, komen ze wel meteen. Ik heb wel eens het idee geopperd om camera’s op te hangen, maar dat stuit op problemen in verband met de privacy.’’
Yvonne ruimt regelmatig hondenpoep op. ‘’Maar ik vraag me dan wel af waar ik mee bezig ben. Ik ruim dan namelijk wél de rotzooi van een ander op. Waarom gaan mensen niet naar die speciale losloopgebieden voor honden? Ik spreek hondenbezitters wel aan als hun huisdier iets laat vallen. Sommigen verontschuldigen zich dan en zeggen dat hun dier 'nooit zoiets doet' of dat ze het poepzakje zijn vergeten, maar laatst sprak ik iemand, die doodleuk zei dat de Morrensteeg 'van iedereen' is. Nou vráág ik je…Het is echt heel vies. Laatst liet een mevrouw haar hond tegen onze deur plassen. Je zag een straaltje onder de deur door naar binnen lopen.’’

Yvonne vindt de hondenpoep  - en andere rommel  -  niet uitnodigend. "Als er vrienden op bezoek komen, zeggen ze dat ze moesten oppassen om niet in de poep te stappen. Heel vervelend. We willen toch met z’n allen een schone binnenstad?" Ook andere buurtbewoners ergeren zich aan de overlast. Een binnenstadbewoonster die niet met haar naam in de krant wil, vertelt dat ze de poep van haar hondje Senna altijd netjes opruimt. Ze heeft het zakje in haar hand. "Ik erger me ziek aan mensen die hun hond maar laten begaan. Ik probeer er wel iets van te zeggen als ik zie dat baasjes de poep niet opruimen." Volgens Anneke Broekhuizen valt de overlast de laatste tijd wel mee. "De poepzakjes, die de mensen volgens de bepalingen van de gemeente bij zich moeten hebben, werken best goed." Een buurtbewoner sluit zich daarbij aan. "Het is wel eens erger geweest, hoewel je af en toe goed moet uitkijken waar je loopt."
In een reactie zegt communicatie-adviseur Bertil van Kolthoorn - noot redactie: deze reactie is enkele weken geleden opgetekend - dat de gemeente momenteel over hondenpoep niet meer klachten ontvangt dan normaal. "Twee maanden geleden hebben we enkele meldingen gehad over de Morrensteeg. Daarna hebben wij daar extra gesurveilleerd maar er zijn door onze handhavers geen overtredingen geconstateerd. Op basis van het aantal meldingen hebben wij geen signalen dat de overlast is toegenomen. Ook onze eigen waarnemingen geven niet dat beeld. Onze handhavers letten op overlast die wordt veroorzaakt door hondenpoep. Zij kunnen een hondenbezitter alleen aanspreken en beboeten als zij zelf constateren dat iemand de hondenpoep niet opruimt. Op het moment dat wij een overtreding zien, dan ontvangt de hondenbezitter in principe een boete"