Afbeelding
Archief.

Raad van State zet vraagtekens bij vestiging Jumbo IJsselmuiden

Algemeen

DEN HAAG – Vorige week heeft de gemeente Kampen een omgevingsvergunning verleend voor de omstreden bouw van de Jumbo-supermarkt bij de Dorpsweg in IJsselmuiden. Maar het is nog allerminst zeker dat die supermarkt er snel komt. De Raad van State behandelde vandaag de bezwaren tegen het bestemmingsplan voor de vestiging van Jumbo. De Raad toonde zijn twijfels over dit plan.

De advocaat van de concurrerende supermarkt Plus vocht dit bestemmingsplan aan en hij maakte ook bekend dat hij zich binnenkort weer meldt bij de Raad voor een spoedprocedure om de bouw voorlopig te laten blokkeren. Dat is urgent nu de vergunning is verleend. Dat verzoek kon volgens de raadsvoorzitter vandaag niet worden behandeld.

‘Geen plek voor Jumbo’

Plus voorziet grote problemen als de vestiging van de Jumbo doorgaat. De advocaat van Plus stelt dat er niet voldoende marktruimte is voor nog een supermarkt die op dezelfde doelgroep is gericht. Daardoor is er grote kans dat de Plus aan het Markeresplein het loodje legt en daarmee de speciaalzaken in de directe omgeving ook. Dan ontstaat leegstand en verloedering van het winkelgebied.

De gemeente Kampen is voor de vestiging van Jumbo afgeweken van zijn eigen beleid. Met als gevolg dat twee regelrechte concurrenten elkaar flink in de weg gaan zitten. Ze bedienen namelijk dezelfde doelgroep. Het gemeentelijke beleid wil juist supermarkten toelaten die elkaar aanvullen en elk een eigen doelgroep bedienen. Naast een meer luxe supermarkt met een breed en duurder assortiment kan dan een discount-supermarkt bestaan met een kleiner en goedkoper assortiment.

Volgens de Raad is die afwijking van het beleid twijfelachtig. Een woordvoerder van de gemeente noemt het beleid voor supermarkten met verschillende doelgroepen niet meer dan een ideaalbeeld. Maar volgens hem heeft de gemeente de markt niet helemaal in de hand. En van beleid kun je afwijken. 

Bovendien zou er in het winkelgebied van IJsselmuiden een parkeerprobleem ontstaan als niet Jumbo maar een prijsvechter daar een plek zou krijgen. Voor prijsvechters geldt volgens de gemeentewoordvoerder een zwaardere parkeernorm, omdat zulke supermarkten meer met de auto worden bezocht. Een zwaardere parkeernorm vraagt meer parkeerplaatsen. “Het is hier onmogelijk om het dan vereiste aantal parkeerplaatsen te realiseren”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Dorpse karakter
De komst van de Jumbo wordt ook aangevochten door een inwoner van IJsselmuiden. Hij vindt onder meer dat met de nieuwe supermarkt het dorpse karakter wordt aangetast.

De gemeentewoordvoerder spreekt dit tegen. Hij stelt dat de nieuwe supermarkt op een binnenterrein achter de Dorpsweg komt te staan. Er is bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan wel rekening gehouden met het dorpse karakter van de Dorpsweg.

De gemeentewoordvoerder stelde ook dat de dorpsbewoner geen belanghebbende kan zijn in deze rechtszaak. Hij woont namelijk op te grote afstand van de nieuwe supermarkt. Maar de raadsvoorzitter merkte op dat het een misvatting is dat hij geen belanghebbende is.

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Nick de Vries

Nick de Vries