Afbeelding
Werner van Manen

Vernieuwd repertoire bij CRK Soli Deo Gloria biedt nieuwe leden kansen

(Door Niek Teune)

KAMPEN – Het coronavirus bemoeilijkte lange tijd de repetities en uitvoeringen van CRK Soli Deo Gloria, maar inmiddels zingt het gemengde koor voor jongvolwassenen weer als vanouds. 

Het koor, dat onder leiding staat van Ton Adema, gaat starten met het instuderen van nieuw repertoire voor een aantal uitvoeringen in mei. Daarom is het nu een goed moment voor nieuwe leden om in te stappen. Belangstellenden die eens willen kijken bij het koor, zijn welkom bij de Open Repetitieavond op 7 april of 14 april in het Hoornbeeck College.
In maart 2020 kwam er abrupt een einde aan de koorrepetities van CRK Soli Deo Gloria. Ook de uitvoeringen die het gemengde koor voor jongvolwassenen op de agenda had staan, werden geschrapt. "Wanneer het even weer kon en mocht, pakten we de draad weer op. Maar er zijn langere periodes zonder zang geweest”, zegt bestuurslid Siemen Fuite. Voorzitter Arjan Heikoop vult aan: "We waren blij dat we af en toe weer wat samen konden doen. Zo hebben we een keer een virtual choir opgenomen, waarbij ieder koorlid vanuit z'n eigen huis een video-opname maakte. Maar uiteindelijk gaat er niets boven fysiek samen zingen.” Het samen zingen, daar is CRK Soli Deo Gloria eind januari van dit jaar weer mee begonnen. Sindsdien komen de 22 koorleden weer iedere donderdagavond van 19.45 uur tot 21.45 uur samen in het Hoornbeeck College. "Na twee jaar niet intensief zingen was het wel even wennen voor de stemmen. Maar het niveau van het koor is absoluut niet achteruit gegaan”, aldus Ton Adema, die samen met repetitor Niels Adema de koorrepetities leidt. 
Nadat in de eerste weken bekend repertoire herhaald is, gaat CRK Soli Deo Gloria nu starten met het instuderen van nieuwe stukken. Heikoop:"We zingen veelal geestelijke, klassieke werken, maar ook moderner repertoire. Denk aan ‘In My Father's House' van Philip Stopford. Daarnaast bestuderen we momenteel ‘God is gone up' van Gerald Finzi, ‘Ubi Caritas' van Ola Gjeilo en ‘Alleluia' van Eric Whitacre. De afwisseling maakt het boeiend voor zowel onze leden als het publiek.”
In mei staan de eerste uitvoeringen gepland. "We starten op 7 mei met deelname aan een evangelisatiemiddag van de Gereformeerde Gemeente in de Bovenkerk. We zingen dan tussen 13.00 uur en 17.00 uur een halfuurtje tijdens een wandelconcert”, zegt Fuite. Tijdens het Korenfestival van de Koninklijke Christelijke ZangersBond op 14 mei zingt het koor opnieuw in de Bovenkerk, maar ook in de Buitenkerk. Heikoop vervolgt: "Daarna werken wij op 21 mei mee aan een psalmen- en gezangenavond in de Grote Kerk van Harderwijk.” Adema vult aan: "Wij gaan nu aan de slag met het instuderen van onder andere ‘Bewaar ons Heere bij uw woord' en ‘Wij moeten Gode zingen', zodat die stukken in Harderwijk gezongen kunnen worden.”
Nu CRK Soli Deo Gloria de reguliere koorrepetities weer heeft opgepakt en daarnaast gaat starten met het instuderen van nieuw repertoire, lijkt dit een ideaal moment voor nieuwe leden om in te stappen. Dat erkent Heikoop. "Het zou mooi zijn wanneer over de volle breedte een paar nieuwe stemmen aansluiten. Vooral sopranen zijn zeer welkom.” Fuite: "Speciaal voor belangstellenden organiseren wij op donderdag 7 april en donderdag 14 april een Open Repetitieavond. Geïnteresseerden mogen dan binnenlopen bij het Hoornbeeck College, om te ontdekken wie wij zijn en wat wij kunnen.”
CRK Soli Deo Gloria is voor vragen te bereiken op info@crksolideogloria.nl of via social media. Voorzitter Arjan Heikoop is telefonisch bereikbaar op: 06-50447258.