Een laatste saluut aan Johannes Albertus Muller
Een laatste saluut aan Johannes Albertus Muller (foto: Maarten van Gemert)

Struikelsteen bij Boelestraat 25
voor verzetsstrijder Johannes Muller

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Voor zijn laatste (vrijwillige) woonadres is een struikelsteen gelegd voor ’politietroeper’ Jan Muller, aan het einde van WO II opgepakt voor ”spionage” en gefusilleerd. Hans Muller, zijn kleinzoon en ook politieman, herdacht hem bij het plaatsen van de struikelsteen. In de sneeuw.

In november zou aan de Geert van Woustraat 5 de laatste Kamper struikelsteen zijn gelegd voor Hendrik Jan Stoffer. Af en toe komt er nog een nieuwe naam naar voren, zeker sinds de verruimde herdenking van omgekomen Joden naar omgekomen verzetsstrijders. Twee weken voordat Zwolle bevrijd werd, kwam Muller om met een groepsexecutie aan de Meppelerstraatweg.

Represaille

Alvorens naar de Boelestraat te gaan, vertelde Hans Muller over zijn opa, waarover zijn ouders nooit spraken, en diens executie om zijn verzetswerk. Samen met zijn dochter had Hans Muller eerst de Librije bezocht in Zwolle, waar Johannes Muller in de gevangenis van toen zat, en daarna het monument aan de Meppelerstraatweg. De dag van historie en herdenking eindigde aan de Boelestraat op de enige en laatste dag in maart dat het sneeuwde.

Marechaussee

In een groot artikel in het contactblad van de marechaussee wordt Johannes Muller beschreven als een ”op en top militair met een warm hart voor zijn medemens”. Muller sluit zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij de Korps Politietroepen en wordt in 1941 in Kampen gelegerd, in de Vloeddijkkazerne. Het gezin Muller betrekt een woning aan de Boelestraat 25 en Jan wordt actief in het Kamper sportverenigingsleven.

Groepsexecutie

Muller werd opgepakt en, ofschoon militaire spionage nog niet was bewezen, aangewezen als één van de vijf te executeren gevangen.
Pieter Treep, voorzitter Stichting Struikelstenen Kampen, illustreerde met de woorden ”je bent pas vergeten als je naam is vergeten” het belang van de ’Stolperstein', zorgvuldig uit de loop gelegd om niet snel te slijten evenmin als de herinnering aan verzetsstrijder J.A. Muller.