De Heugte in 2019.
De Heugte in 2019. Tennekes

Na twee jaar weer ouderwets struinen over markt De Heugte

Algemeen

KAMPEN - Op Tweede Paasdag na een paasonbijtje lekker wandelen over De Heugte, koopjesjagen, en daarna met vrienden in het zonnetje een drankje op de Koggewerf. Zo ziet de ideale Paasdag er voor veel Kampenaren uit. Twee jaar corona zorgde er echter voor dat de markt niet door kon gaan, maar op 18 april is De Heugte terug.

Jacob Hoogstede, die spreekt namens de organisatie, heeft er zin in en denkt dat dat voor veel Kampenaren geldt. “Bij goed weer, denk ik dat het een mooi feestje gaat worden. Het is een leuk dagje uit, met talloze fraaie kraampjes waar voor iedereen iets tussen zit. Lekker eten, zoals loempia’s oliebollen en poffertjes, leuke spulletjes zoals de traditionele beschilderde klompen. En we hebben weer de connectie met de Koggewerf die altijd leuke dingen organiseert zoals het visroken. Dat versterkt elkaar. Ook is de Boerenkapel aanwezig voor de muzikale omlijsting.”
Een van de grote trekkers op de markt is altijd de vaste poelier die al twintig jaar op de markt staat. “Die is er dit jaar helaas niet. Bij die poelier stonden rond etenstijd vaak lange rijen van een man of twintig, maar gelukkig hebben we een hele mooie nieuwe kraam gevonden die hetzelfde biedt. Die staat dit jaar bij het Van Heutsz.”
De route is dit jaar hetzelfde als voorgaande edities. Van de Noordweg, door de Oudestraat naar het Van Heutsz en dan via de IJssel weer terug. “Dat is een mooie ruime route die ervoor zorgt dat mensen niet in de verdringing komen. Op het Van Heutsz kunnen we de kermisactiviteiten kwijt. Dat is leuk voor de kinderen. Een kraam of vijf a zes met grijparmen, ballen gooien en meer vertier.”
Kraampjes telt Hoogstede niet, maar hij merkt wel dat er wat minder kooplieden zijn dan voorheen. Door corona zijn enkelen failliet gegaan en er is een natuurlijk verloop. “Desalniettemin hebben we een hele mooie markt weten te vullen, waar iedereen iets leuks kan vinden. Het geeft ons wat meer ruimte voor de kleedjesmarkt die ook altijd wordt gewaardeerd. Daar hebben we nog plekken voor overigens. Aanmelden kan via rommelmarkt@jaarmarktdeheugte.nl of op de dag zelf, dan moeten mensen zich melden om 08.30 bij Bert Jan Westerink. Hij loopt op het Van Heutszplein en is te herkennen aan het hesje van de Heugte. De kleedjesmarkt verdelen we over het parcours, maar we denken vooral aan het gedeelte IJsselkade.”

Hoogstede heeft gemerkt dat veel Kampenaren na twee jaar afwezigheid wel weer zin hebben in de Heugte. “Het is echt een mooi uitje voor de Kampenaren. Ik merk dat ze het gemist hebben. Overigens geldt dat ook voor mensen uit de regio, want ze komen van heinde en verre naar onze stad voor deze markt. Ik verwacht een mooie, druk gevulde dag, maar wat dat aangaat ben je ook afhankelijk van het weer. Wij zeggen in ons vak altijd: het weer is koopman. Laten we hopen op een zonnige dag.”

Nick de Vries

Nick de Vries