Burgemeester De Rouwe speldt Lex Zwaars het lintje op
Burgemeester De Rouwe speldt Lex Zwaars het lintje op Aangeleverd.f

Lintje voor vertrekkend raadslid Lex Zweers

KAMPEN - In een speciale raadsvergadering werd maandag 28 maart afscheid genomen van 11 vertrekkende raadsleden. Burgemeester De Rouwe sprak hen toe en bedankte de raadsleden voor hun inzet.

Lex Zweers van de ChristenUnie, die na 3 raadsperiodes vertrekt, werd toegesproken door fractievoorzitter Jan Willem Schutte. Schutte benadrukte dat Zweers eerst in het bestuur zat en in 2010 als raadslid aantrad en 12 jaar raadslid was. Zweers zette zich in tegen laaggeletterdheid, legde de basis voor de energiebank en zorgde ervoor dat de tekst van artikel 1 van de grondwet op de wand van de raadszaal kwam te staan.

Burgemeester De Rouwe zei dat Zweers het college aan het werk zette, zoals een goed raadslid dat behoort te doen. “Lex vroeg het college wat de gemeente doet aan de bestrijding van laaggeletterdheid en op basis waarvan de raad kon beoordelen of meer maatregelen nodig waren. Dit is een voorbeeld van echt raadswerk door de kaders mee te geven en dan te beoordelen of dat voldoende is of dat er een schepje bovenop moet”. Lex Zweers kreeg voor zijn verdiensten een lintje opgespeld als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Ringenier van de griffie voegde daar woorden aan toe in de vorm van een gedicht. Alle vertrekkende raadsleden werden vergeleken met een muziekinstrument. Zweers werd vergeleken met een contrabas. "Een contrabas treedt niet vaak op voorgrond maar je mist haar als ze er niet is. We zullen Lex ook missen in de fractie van de ChristenUnie en zijn dankbaar voor wat hij heeft gedaan", aldus Ringenier.