Johan van Heerde en Herman van Drecht in de Taveerne
Johan van Heerde en Herman van Drecht in de Taveerne (foto: Maarten van Gemert)

De Taveerne op de Koggewerf is uitgebreid met een leestafel en gevuld met Kamper Almanakken

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De Taveerne op de Koggewerf breidt uit met een leestafel. Een Kamper inwoner op hoge leeftijd schenkt zijn verzameling Kamper Almanakken aan de uitspanning op de Koggewerf. Naast het kennismaken met de diverse bedrijvigheid op de Koggewerf, kunnen toeristen en dagjesmensen nu ook meer over de geschiedenis van Kampen lezen in de ’jaarboeken’ van het Frans Walkate Archief. Bezoekers en Kamper inwoners zijn bovendien op tweede paasdag welkom op de traditionele jaarmarkt De Heugte.

Wat te doen met een grote verzameling Kamper Almanakken als je op leeftijd raakt en zelf nog maar slecht kunt lezen? Dat vroeg Herman van Drecht (93), verder nog bij de pinken en op zichzelf wonend, aan zijn buurvrouw en die had wel een idee. Johan van Heerde, vrijwilliger bij de Koggewerf, heet de Almanakverzameling van harte welkom. Enthousiast vertelt hij en passant over de ontwikkelingen op de Koggewerf.

Boekenplank

Achteraan op de Koggewerf staat dè pleisterplaats van de Koggewerf. Achterin de Taveerne is een boekenplank gemaakt. Tafeltjes om te verpozen stonden er al. Ofschoon Herman van Drecht, bij menig Kampenaar bekend van zijn vroegere autogarage, nog heel goed bij is, eist de leeftijd toch zijn rol. Hij sloeg aan het opruimen van zijn grote boekenverzameling. Zijn buurvrouw dacht aan de Koggewerf als bestemming voor de Almanakken en een enkel groot boek over de IJssel.
Het gaat om twintig Almanakken van 1990 tot 2019, die Van Drecht elk jaar zelf opgehaald heeft bij het SNS Historisch Centrum. Bladerend door de Almanakken, valt het op dat de Kamper Kogge er vaak in vermeld wordt. Juist op de dag dat Van Drecht zijn verzameling kwam brengen, vertrok de Kamper Kogge naar Urk voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Jaarmarkt

Naast hèt varend visitekaartje van Kampen, gebeurt er nog veel meer op de Koggewerf. De bouw van de botenloods heeft meer ruimte gecreëerd voor de werkplaats. De naaisters van alle authentieke Koggekledij zijn naar de begane grond verhuisd. Alleen de industriële naaimachines voor de zeilen blijven boven staan. Er was nog geld over na aanleg van de hellingbaan en daarvan heeft de werkplaats geprofiteerd door de aanschaf van nieuwe houtbewerkingmachines.
De Taveerne is elke middag open van woensdag tot en met zondag. Tijdens jaarmarkt De Heugte is de Koggewerf op tweede paasdag ook te bezoeken. De smederij is ’los' zoals nog veel meer. De Taveerne is het afgelopen halfjaar flink onder handen genomen waarbij onder andere de toiletten zijn verfrist en er een nieuw keukenblok is geplaatst. De leestafel maakt het af, met dank aan Herman Arnold Frederik van Drecht. Nu is het aan de vrijwilligers, schenkingen en/of nalatenschappen om de boekenplank vol te krijgen met Kamper Almanakken.