Henk van der Lingen aan het werk in de Kamper Zeilmakerij
Henk van der Lingen aan het werk in de Kamper Zeilmakerij (foto: Maarten van Gemert)

Nieuwe koers voor De Kamper Zeilmakerij

Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Op volle kracht bestiert Henk van der Lingen de Kamper Zeilmakerij aan de IJsselkade 39. Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft hem doen besluiten op halve kracht verder te gaan. Geheel het bijltje erbij neergooien wil hij nog niet. In oktober is het 25 jaar geleden dat hij aan de bak kwam. Als zeilmaker volgde hij Van Kalsbeek op en zette het ambacht voort.

De Kamper Zeilmakerij is een begrip in Kampen. Veel klanten weten dit ambachtelijk bedrijf in Kampen te vinden voor heel uiteenlopende producten en reparaties. Van der Lingen repareert zeilen voor de watersport maar bijvoorbeeld ook een afdekhoes voor schepen of een motorzijspan. Voor de reparatie van tenten wordt ook vaak een beroep gedaan op de Kamper Zeilmakerij. Van geheel andere orde is de order die Van der Lingen laatst kreeg: het maken van hengsels voor bussen waarin isotopen worden vervoerd.

Zakelijke markt
Zo breed als de producten zijn die de Kamper zeilmaker onder zijn handen en (industriële) naaimachines krijgt, zo divers is zijn klandizie. Die gaat hij echter beperken. Op dit moment is de verhouding particulier en zakelijk ongeveer gelijk. Per 1 mei richt de Kamper zeilmakerij zich echter alleen nog op de zakelijke markt. Particuliere klanten worden doorverwezen naar IJsselmuiden of de regio Zwartewaterland waar nog diverse zeilmakers werkzaam zijn.

„Van Kalsbeek heeft me destijds het vak geleerd” (Henk van der Lingen)

Rustiger vaarwater
Met de feitelijke halvering van zijn klandizie, hoopt de Kamper Zeilmakerij in rustiger vaarwater te komen. Van der Lingen rolde destijds spontaan in het vak en kijkt met dankbaarheid terug op de tijd dat hij het ambacht uitoefende. Met onverminderde toewijding gaat hij door maar hij slaat wel een nieuwe koers in. Op - door zijn pensioenleeftijd gerechtvaardigde - halve kracht.


Eén van de laatste particuliere klanten van de Kamper Zeilmakerij (foto: Maarten van Gemert)