Afbeelding
Foto: Nick de Vries

Niet-confessionelen zien niks in christelijke coalitie

Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Informateur Remmelt de Boer heeft advies uitgebracht over de coalitie die in zijn ogen het meest voor de hand ligt. Hij kiest voor een christelijke coalitie bestaande uit alle confessionele partijen (CDA, CU, SGP) aangevuld met Kampen Sociaal. Het advies wordt op 21 april in de raad besproken.

De Boer stelt vast dat woningbouw, duurzaamheid, opknappen van de binnenstad, versterking van de economie en de sociale basis breed gedragen onderwerpen zijn bij deze partijen.
Jan Peter van der Sluis, lijsttrekker van grootste partij, de ChristenUnie, is tevreden. “De voorgestelde coalitie is er één met 3 winnaars van de verkiezingen, waaronder een lokale partij en een partij die gelijk is gebleven. Op de grote thema’s vinden deze partijen elkaar en kunnen ze werken aan een nieuwe toekomst voor Kampen. Het is wat verkiezingsuitslag betreft en op grond van de programma’s een logisch advies.” De Brug heeft de mening van enkele van de partijen gepeild die nu buiten de coalitie vallen. Zij zijn bovenal van mening dat deze coalitie geen recht doet aan de diversiteit van de gemeente. “Met dit voorstel gaan de oude tijden herleven waarin de confessionele partijen de dienst uitmaken”, aldus D66’er Gerben Wijnja. “We moeten juist zorgen dat al onze inwoners zich herkennen in het bestuur.” Volgens hem vraagt de onzekere tijd om een bestuur met breed draagvlak. GroenLinks zegt bij monde van Edwin Burgman verbaasd te zijn. “Het doet geen recht aan de verhouding wel/niet confessioneel in de raad.” Hij stelt bovendien dat GroenLinks buiten de deur gehouden is, terwijl die partij de afgelopen vier jaar in het college zat en heeft laten zien solide en capabel te zijn.
Elina Schmidt-Blokzijl van GBK, met 4 zetels behorend tot de grotere partijen, vindt dat ‘door de informateur alles uit de kast gehaald wordt om zijn keuze te verantwoorden’. “Wat GBK betreft is dit geen afspiegeling van de Kamper bevolking. Feitelijk is GBK, zoals eerder geschreven in De Brug, de grootste winnaar.” Die winst ziet zij niet terug in de voorgestelde coalitie.
De PvdA vreest vier jaar maatschappelijke stilstand en wilde liever een coalitie met alle smaken. De VVD fractie kiest er voor om eerst de toelichting van de informateur en de bespreking in de gemeenteraad van volgende week af te wachten. Pas dan geeft zij een inhoudelijke reactie op het verslag van de informateur.

Nick de Vries

Nick de Vries