Melissa van Velthoven bij het opgeknapte monumentale familiegraf
Melissa van Velthoven bij het opgeknapte monumentale familiegraf (foto: Maarten van Gemert)

Grote binnenstadbrand in de Klokkensteeg blijft in herinnering met monumentaal familiegraf

Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
IJSSELMUIDEN – Met een opknapbeurt van het familiegraf laat Melissa van Velthoven het verhaal in leven over de grote brand in de Kamper binnenstad waarbij zeventig jaar geleden familie van haar omkwam. Vrijwel het hele gezin Breuker kwam op Goede Vrijdag om bij de woningbrand in de Klokkensteeg. Op enkele kinderen na, waaronder een jongetje dat de opa werd van Melissa. Zij benaderde de gemeente die meewerkte aan herstel van het graf dat een monumentale status krijgt.

Het verhaal van de dramatische brand op vrijdag 11 april 1952 zal menige Kampenaar op leeftijd zich nog herinneren. Lange tijd werd het tijdens de geschiedenisles op scholen nog verteld. Benno ten Brinke, beheerder van de Kamper gemeentebegraafplaatsen, kent de geschiedenis. Samen met Melissa vindt hij het een mooie gedachte om rond Goede Vrijdag, afgelopen week, stil te staan bij de heftige gebeurtenis.

Monumentgraf
Melissa Alexandra van Velthoven is na enkele omzwervingen teruggekeerd in Kampen. Toen ze het familiegraf op de Algemene Begraafplaats in IJsselmuiden bezocht, zag ze het vervallen graf. Ze benaderde de gemeente die welwillend haar medewerking toezegde met beheerder Benno. Hij heeft de grafsteen gerepareerd, weer overeind gezet en schoongemaakt. Melissa heeft nieuwe beplanting geplaatst.
De gemeente heeft destijds de grafrechten afgekocht waardoor het nooit geruimd zal worden. Het graf zal op de lijst gezet worden van monumentale graven, volgens Benno. Hij zou graag een wandeling uitzetten langs de monumentale graven op de begraafplaats achterin IJsselmuiden. Daarmee kunnen de verhalen over de overledenen levend gehouden worden.

Vuurzee
Het is onbekend wie de grafsteen heeft gemaakt maar de gebeeldhouwde vlammen geven het familiedrama van destijds goed weer. Bij de brand kwamen de ouders en zes kinderen om het leven. Het gezin kende dertien kinderen. Drie dochters waren getrouwd, waarvan één een jaar eerder was overleden. Drie kinderen verbleven in sanatorium Zandhove bij Zwolle vanwege tbc. De vuurzee maakte het onmogelijk voor het, bovendien in de slaap verraste, gezin op tijd uit huis te komen. De negentienjarige Arnoldus tilde zijn twaalfjarig broertje Koos door het kapotte dak maar zakte daarbij zelf door de vloer.
Met de opknapbeurt van het familiegraf hopen Melissa en Benno dat het verhaal stand houdt, de verhalen ”die de stad lang zijn bijgebleven en verteld moeten blijven worden als eerbetoon aan het gezin en hun nabestaanden”.

Stadswandeling
Het verhaal van deze heftige gebeurtenis op Goede Vrijdag zeventig jaar geleden, komt ter sprake bij de stadswandeling die cultuurZIEN jaren geleden heeft uitgezet langs grote of ingrijpende Kamper branden in het verleden. Ironisch genoeg begint die stadswandeling met een brand op de maandag van Pinksteren, het feest van de uitstorting van de Heilige Geest over de discipelen van Jezus middels... tongen van vuur.
Het pand aan de Klokkensteeg 9 is nooit herbouwd. Volgens Carin Koopman, drijvende kracht achter cultuurZIEN, was de brand op Goede Vrijdag destijds de aanzet tot professionalisering van de brandweer.
Melissa van Velthoven en Benno ten Brinke leveren hun bijdrage aan het verhaal dat verteld moet blijven worden.


Benno ten Brinke verzorgt de nieuwe beplanting (foto: Maarten van Gemert)